© World Guide ®

 

© World Guide ®
Интересно
Открий България
Вдъхновяващ свят
Дестинации
Връзки



Интересно / Дестинации

06 Юни 12, 21:04 / Автор: Източник: Bulgarian Post
Винената столица на света - Бордо


Френският град Бордо е известен с едноименното си червено вино. Ако отседнете в града, в него ще откриете наистина добро и разнообразно вино. Там можете да опитате вкусни ястия и да разгледате скоро възстановената централна част на града. Бордо е един от културните паметници на Франция, включени в списъка за световното наследство на ЮНЕСКО през 2007 г.

Известните в цял свят лозя на Бордо се намират на 30 минути от Медок, на 45 минути от Сент Емилион и на един час от Sauternes. Ако обаче останете в Бордо, ще се наследите на един чудесен престой, в който да опитате различните вина в местността.

Разходете се през тесните улици и старите площади на прясно възстановения исторически район в центъра на града. Там ще се възхитите от красивите сгради, направени от варовик, като Palais Rohan (настоящето кметство) и Големия театър.

През миналата година Бордо стана най-големият градски обект, който е включен в списъка на местата на световно наследство на ЮНЕСКО. Със своите 1810 хектара, мястото покрива половината град и 347 исторически паметника. Това е повече от който и да е друг френски град с изключение на Париж. За да разгледате града на спокойствие и по-обстойно, местното туристическо бюро организира специална ЮНЕСКО-екскурзия.

Вечеряйте в историческия ресторант „Le Chapon Fin", който е създаден през 1825 г. Художникът Анри дьо Тулуз-Лотрек и министър-председателят от Първата световна война Georges Clemenceau са сред френските личности, които обикновено са имали запазени маси в заведението.

Ресторантът е сред 33-те доказани места в оригиналния наръчник на „Мишелин". „Le Chapon Fin" е събрал три звезди Мишелин преди да затвори през 1960 г. и да отвори през 80-те години на ХХ век. (Звездите Мишелин се дават на заведенията с перфектна кухня и отлично обслужване. За целта, на определени периоди от време излизат справочници „Мишелин", в които са включени най-добрите заведения, според стандартите на Мишелин, в Европа или в целия свят.)

След вечеря можете да потанцувате в „Buzaba" - модерно заведение, което има 2000 квадратни метра японска градина.

На сутринта на следващия ден посетете църквите „Saint-Andre", „Saint-Seurin" и „Saint-Michel", които са разположени на стария пилигримски път до Сантяго Де Компостела. Лесно ще откриете „Saint-Andre" пo нейните високи готически кули. Камбанарията на „Saint-Michel" също е доста внушителна. Тя е една от най-високите във Франция и е била построена отделно от основната църква, за да я защити в случай на пожар.

Ако посещавате Бордо между юни и септември, не пропускайте гало-романската крипта под църквата „Saint-Seurin". Там се намират много реликви от VІ век. Можете да разгледате и трите църкви като предприемете самостоятелна разходка или можете да се присъедините към организирана обиколка с водач от туристическата служба в града.

Обядвайте в кафене „Le Cafe du Musee", което се намира на терасата на последния етаж на голям магазин от ХVІІІ век, който сега е дом на Музея за съвременно изкуство. Кафенето е мястото, на което можете да гледате и да бъдете видени в Бордо в неделя сутрин.

Запишете се на курс по дегустация на вино в Ecole du Bordeaux. Таксата за интензивен курс е 75 евро на човек и включва дегустация на четири вина. Ще научите за класификацията на легендарните вина бордо и също така как да оцените и различите виното по неговия цвят, аромат и вкус.

 


Развитието на пристанището е друга част от възраждането на града, което ще интегрира отново река Гарона в живота на града. Пристанището, което някога е гъмжало от лодки, зареждащи варели с вино, сега приема екскурзионни круизни кораби.

Бордо се гордее с нова високотехнологична трамвайна система, задвижвана от подземна система, вместо традиционните кабели отгоре.

Минете през построения от Наполеон мост на Пиер (Pont de Pierre) до уютното Cafe du Port на десния бряг на река Гарона. Терасата на ресторанта и прозорците, които гледат към залива, разкриват широка гледка към стария мост, който блести по здрач. Поръчайте се рибния специалитет на деня или някои от местните деликатеси, направени от свежи местни продукти.

Вечерта можете да се забавлявате в „Le Mystic", огромен клуб, който се намира в замък от ХІХ век на кея на Гарона близо до центъра на град. Някои вечери там има музикални изпълнения на живо, а през останалите вечери има огромно денс парти.

На следващата сутрин се присъединете към местните жители, за да опитате стриди и глътка бяло вино, докато се разхождате през пазара „Quais" на брега на река Гарона.

Ако ви се случи да посетите Бордо през първата неделя на месеца, ще откриете, че колите в центъра на града са изчезнали мистериозно. По време на месечния "Ден без коли" на повечето превозни средства е забранено да влизат в сърцето на града между 9:00 ч. и 18:00 ч. Това може би е добър намек, че можете да плавате по реката, вместо да използвате коли. Различни лодки напускат от кея „Луис XVIII".

Отпуснете се за обяд в уютното кафене „Brocante" в бившия винарски район Chartrons. Това заведение от ХVІІ век е разположено във винена изба и работи и като антикварен магазин, и като ресторант. Уютната атмосфера се засилва през зимата от камината от ХVІІІ век, която понякога се използва също и за печене на месо. Закуската започва от 10 евро нагоре, а виното не е включено.
Преди да си тръгнете от Бордо, купете си няколко бутилки вино от L`Intendant, меката за винените познавачи. Този винарски магазин има четири етажа, свързани със спираловидно стълбище. Колкото по-нагоре отивате, толкова по-скъпи стават вината. Колекцията на магазина включва повече от 15 000 бутилки вино.
 

6.5032