© World Guide ®

 

© World Guide ®
Интересно
Открий България
Вдъхновяващ свят
Дестинации
Връзки



Интересно / Дестинации

09 Юни 12, 21:36 / Автор: Източник: Bulgarian Post
Фрийзах е перлата на Средновековието

Бургенщад Фрийзах е едно от най -загадъчните градчета на красивата австрийска провинция Каринтия. През Средновековието Фрийзах е бил могъщ и често е водил битки за място във властта на архиепископите на Залцбург. Много внушителни сгради и паметници на изкуството свидетелстват за великата история на този град.

Вървейки през Бургенщад (Burgenstadt) (града на крепостите) Фрийзах, вие ще се почувствате сякаш се връщате в годините на рицарството. Този магичен град и неговата култура имат не само традиция и чар, но също така имат и оживено настояще. Там има винаги нещо, което да се случва: рицарски турнири, шумни празненства и разточителни партита, също както по времето на Ричард Лъвското сърце или Улрих фон Лихтенщайн, чиито имена идват на ума ви, мислейки си за средновековния Фрийзах. Всичко това заема различно историческо място в града.

Разхождайки се наоколо в „Каринтийския Ротенбург", както Фрийзах е наричан (Ротенбург е средновековен град, който се намира в Южна Германия, провинция Бавария), интересната история на този град и региона е отразена от всичките негови средновековни гледки: внушителната градска стена с единствения ров с вода около нея в град от немско-говорящите страни, четириетажния хамбар (ХІV/ХVІ век) и могъщия Кралски съд (ХІV/ХVІІ век), "Rottürme", замъка "Geiersburg" (ХІІІ век), обширната крепостна конструкция на Питърсбърг (където се разполага откритият театър "Burghofspiele") с тъмницата, замъка "Lavant" и "Църквата на Питър" (ХІІ/ХV век), Доминиканската църква (1255 г.), "Blutkirche" и най-стария манастир на немско-говорящите страни (ХІІІ век) - всички те изобразяват древната история на града.

Келтският и романският езици доказват ранното заселване в областта. В 860 г. Людвиг Немски дарил Фрийзах на архиепископа на Залцбург Adalwin и по - късно във времето именията на графиня Hemma von Gurk са били прибавени към този имот.

 


Фрийзах е имал време на истински просперитет под управлението на архиепископ Eberhard ІІ до 1246 г. Той се е развил до втория по големина град на архиепископството Залцбург и е станал най-важният град в Каринтия. По това време огромните укрепления от Virgilienberg до Geiersberg са били изградени, в средата от които величественият замък Питърсбърг е поставен на престола. През следващите години няколко ордена са се установили във Фрийзах и са построили свои църкви и манастири.

Около 1130 г. архиепископите секат легендарните монети "Фрийзахско пени" за първи път, което е било първата супрарегионална сделка за два века. Сега, посетителят получава възможността да отсече свое собствено фрийзахско пени, използвайки обичайния метод за Средновековето с чук и наковланя.

Така нареченото "Културно лято на Фрийзах" е един от най-значителните случаи на културните събития на Каринтия. От почти пет десетилетия, активната игра на аматьорската група "Friesacher Burghofspiele" е изиграла трагични и комични пиеси на класическата литература от цял свят, варирайки от Шекспир до Молиер и Брехт.

Фрийзах, градче, което поддържа и култивира традиции, също така знае как да празнува с шумни партита. Има много празненства през цялата година, такива като "Вечеря в рицарски стил", "Рицарски турнир" за децата или "Историческо градско парти", които предлагат забавления и кулинарни деликатеси за младите и възрастните.

Модните хотели, къщите за гости и ресторантите се грижат за романтичната почивка и незабравимия престой на гостите си да останат в уникалната атмосфера на Фрийзах. На туристите се предлагат регионални и местни деликатеси. Допълнително, във Фрийзах има много дейности, които да извършвате през свободното си време: над 100 км дълги пътеки за разходка, романтичният "Burgenwander" (път покрай крепостите), открити плувни басейни и тенискортове, дворове за езда и здравни курорти, които не са далеч от града.

Има също така и много съоръжения за спортните натури, като красивите пътеки за колело, вълнуващи пътеки за планински бегачи, съоръжения за лов и риболов, планеризъм от поле и идилични пътища на яздене.

Посетете романтичния, исторически град Фрийзах, независимо по кое време на годината. Перлата на Средновековието е без съмнение скъпоценният камък на Каринтия.

3.3377