© World Guide ®

 

© World Guide ®
Интересно
Открий България
Вдъхновяващ свят
Дестинации
Връзки



Интересно / Дестинации

09 Юни 12, 21:38 / Автор: Вадим Трухачев Източник: 7sport.net
Братислава - евтина бира и хокей по улиците

Греяното вино е на всяка крачка, запоите са уникални и завършват със сливовица.

Столицата на Словакия е неголям град по европейските стандарти. Разположен е на брега на река Дунав, в него живеят половин милион души. Трудно ще откриете характерните за столица признаци. Когато с влака преминеш очертанията на града, първоначално е невъзможно да предположиш, че си попаднал в главния град на страна, членка на ЕС и НАТО. Постепенно се минава покрай дървени къщички с пристроени към тях сгради - зърнохранилища, обори и конюшни. Те постепенно се смесват с пететажни сгради. Едва тогава разбираш, че си стигнал до целта.
Запознанството с бита започва веднага след прехода от перона до залата на гарата. Първото, което се набива на очи, са смешните цени. Разбира се, тук те са малко по-високи, отколкото в целия град. Цената на местната наливна бира не надвишава 25 крони (б.р. - 1,30 лв.), а в центъра на Братислава тя струва 20 крони (1,05 лв.). Най-известни са три марки словашка бира, въпреки че тя е слабоалкохолна. Става въпрос за Smadny mich (в превод монах), Zlaty bazant (или златен фазан) и Topvar. Създава се впечатление, че местните, за да не потропват от крак на крак в чакане на градския транспорт, отскачат до някоя от безбройните бирарии за по едно-две. Удивително е как словаците не страдат масово от алкохолизъм.
Освен пивото тук има и още една горчива напитка. Трудно може да се намери друго място, където на всяка крачка да се продава глинтвейн. Удоволствието да се сгрееш с горещо вино, примесено със захар и лимон, е невероятно. А виж, за любителите на водката, коняка и уискито разочарованието е огромно - тяхната цена е като в Москва. Вероятно заради това словаците сами си приготвят 60-градусова сливовица. Може да се прави с подръчни средства. Популярен е и местният ликьор "Боровичка".
Братиславските запои заслужават отделен разказ. Веднага се набива на очи (а и на уши), че тук никой не произнася тост. Словаците знаят песни за всеки повод и в течение на една такава седянка е възможно да чуеш двайсетина образци на народното музикално творчество. Една от особеностите на местната кухня е, че тук ядат предимно горещи ястия, а не салатки със сельодка. Пие се бира или вино. А когато се стигне до твърдия спирт, яденето спира и започва жадно поглъщане на сливовици и боровички.
Ниските цени правят впечатление на чужденците, и при това не само на руснаците. Именно това помага на голяма част от населението да не се счита за бедно. Средната заплата тук е 15 000 крони (б.р. - 775 лв.). Почти всичко е направено в Словакия - храна, дрехи, обувки, лекарства. Изключение правят рибата и морските продукти, но за това съществува съвършено обективна причина - липсата на море.
Възниква въпросът: "За какво местните харчат парите си? Отговорът е прост - например за книги. За 10 крони (б.р. - 52 ст.) можеш да си купиш 32-страничен вестник. Основната част от доходите на местните отиват за данъци и бензин. Достатъчно е да се спомене, че цената на литър бензин е в порядъка на 27-28 крони (б.р. - 1,40-1,45 лв.).
Впрочем не до всяка точка на града може да се стигне с кола. Както в много европейски градове, и тук центърът е пешеходна зона. На някои от улиците пък е забранено минаването на тежкотоварни автомобили, в това число не влизат автобусите и трамваите (метро няма). 16 крони (б.р. - 83 ст.) струва билет, който важи за половин час за всички превозни средства.
Пешеходните улици са невероятно чисти, а през февруари се превръщат в пързалки, върху които се забавляват цели семейства. В центъра на града може да се види нетипична за други градове картина - деца гонят шайбата посред улицата.
Впрочем за хокея. В Словакия този вид спорт е номер едно и футболът значително му отстъпва по популярност. Играчите от НХЛ са в пъти по-известни от поп, рок и рап певците, взети заедно. От всяко второ рекламно пано ви гледа хокеист. В повечето случаи това е капитанът на националния отбор Мирослав Шатан, чийто рейтинг превишава сумарните показатели на всички политици. В националния музей има цял отдел, посветен на историята на словашкия хокей.

 


Справка

Обща информация
Официално наименование: Словашка република
Държавно устройство: република
Официален език: словашки
Религия: католици, протестанти, източноправославни
Часово време: разлика с българското време - 1 час
Парична единица: словашка крона (10 крони=52 стотинки)
Столица: Братислава
Големи градове: Нитра, Банска Бистрица, Кошице
Територия: 48 845 кв. км
Население: 5,4 млн. души
Разстояние София - Братислава - 775 км
Полезна информация
В случай на необходимост потърсете българското посолство: SLOVENSKA REPUBLIKA, BRATISLAVA 81106 Velvyslanectvo Bulharskej Republiky Kuzmaniho 1/A Tel. /00421-2/ 544-15-308 - централа посолство Факс - /00421-2/ 544-12-404 Консул - тел. /00421-7/ 544-35-971 e-mail:bgembassy@stonline.sk
Митнически изисквания
Влизащите в Словакия граждани могат да внасят безмитно до 1 л твърд алкохол или два литра вино, 1 стек цигари (десет кутии) и др. стоки на обща стойност до 6000 словашки крони (около 120 щ.д.). За лица до 15-годишна възраст сумата е 3000 крони. Гостуващите могат да носят медикаменти само за лична употреба. Лице, преминаващо границата на Словакия, има право да внесе/изнесе без митническа декларация в банкноти и дребни пари валута, равняваща се на 100 000 крони. Задължително е сключването на медицинска застраховка. Всички здравни услуги се заплащат лично от пациента и са скъпи.
Електрозахранване 220 V
Питейна вода
Препоръчва се консумацията на бутилирана вода.
Безопасност
Нивото на престъпността е ниско. Опасност представляват джебчийските кражби в райони на жп и автогари, големи магазини. Рисковано е и преспиването по гарите. Не следва да се оставя без пряк надзор багаж на видимо място в леки автомобили, както и ценности в хотелски стаи. Автомобилите да имат застраховка "Зелена карта". Препоръчителна е и застраховка срещу кражби. Да не се качват лица на автостоп, които често се оказват крадци. Да не се спира при сигнализиране на "аварирал" автомобил. Това често е уловка на престъпни лица.
Времето
Вторник, 14,02 (минимална температура минус 7 градуса, максимална 0 градуса), дъжд със сняг.
Сряда, 15,02 (минимална температура минус 6 градуса, максимална 1 градус) преобладаваща облачност.
Шопинг
Повечето магазини са отворени ежедневно с изключение на неделя. Работното им време е от 9,00 до 18,00 ч. (големите универсални магазини работят до 19,00-21,00 ч.). Нощно време са отворени големи супермаркети и веригата Vecierka.
Change
Банките работят ежедневно без неделя от 9,00 до 11,00 и от 14,00 до 16,00 ч. Обменните бюра обикновено са с работно време от 7,00-8,00 до 17,00-19,00 ч.
Пътища и правила
Движението по пътищата и правилата са в съответствие с европейските норми. Качеството на пътното покритие е достатъчно добро. В населените места разрешената скорост е 60 км/час. В ненаселените е 90 км/час, а на автомагистралите до 130 км/час. Използването на колан е задължително и в града, и на шосето. Употребата на алкохол, дори на бира е забранено.
Сърбия и Унгария
В Сърбия не е разрешено да носите повече от 2000 евро на човек. Полицаите в тази страна разполагат с радари, които засичат едновременно две коли. Желателно е да зареждате на OMW (станции има малко след Ниш и преди Нови Сад) и Лукойл.
Бензинът в Унгария е по-скъп. Маджарите налагат жестоки глоби (300 евро) при използване на антирадари.
 

3.5434