© World Guide ®

 

© World Guide ®
Интересно
Открий България
Вдъхновяващ свят
Дестинации
Връзки



Интересно / Дестинации

09 Юни 12, 21:42 / Автор: Източник: Bulgarian Post
Хелзинки – модерният и динамичен град на Финландия

   
Столицата на Финландия – Хелзинки, не е обикновена туристическа дестинация. Хората си мислят, че там е постоянно тъмно и студено. Лятото обаче може да бъде много слънчево и приятно. В Хелзинки можете да се насладите и на чудесни музеи, нео-класическа архитектура и многобройни барове и ресторанти.

Започнете вашата почивка в Хелзинки с разглеждане на забележителностите в града. Вижте първата кръчма в света във функциониращ трамвай, който предоставя обиколки за разглеждане на забележителности, докато обслужва на бара уморените пътници. Sparakoff, обикновен трамвай от 1959 г., беше превърнат в бар-ресторант през 1995 г. Той има няколко спирки в централен Хелзинки, така че се качете на борда и се насладете на превоза и закуските.

Отправете се на спокойна разходка на изток до Kuurna, малък ресторант, който предлага приемливи цени на ястията и намиращ се на приземния етаж на жилищна сграда в Kruununhaka. Един от собствениците свиреше в хеви рок групата HIM, но е разменил клавишите за кухненски прибори. Можете да отидете и в ресторант Postres, който сервира вкусна храна, със специален акцент на десертите.

Вечерта идете в Tavastia Klubi, за да слушате рок на живо. Ако предпочитате по-тихо място, опитайте в Storyville за джаз музика.

На следващата сутрин започнете деня с чаша кафе и торта в класическото кафене Ekberg, което предлага традиционни финландски сладкиши.

Предприемете обиколка с лодка сред островите, обграждащи града. Има няколко компании, които предлагат круизи, но само тези с най-малките лодки могат да влязат в града от изток на каналите. Обиколките започват и свършват при пазарния площад, който предоставя добри възможности за пазаруване на сувенири - от еленски кожи до традиционните ножове "puukko". Също така проверете Vanha Kauppahalli, стария вътрешен пазар, прилежащ до пазарния площад, което предоставя на местните жители и туристите продажба на местни деликатеси.

Седнете за традиционен финландски обяд при ресторант " Sea Horse", който изглежда така, все едно че нищо не се е променило откакто е отворил през 1934 г. Ресторантът е популярен с тълпите от бохеми и предлага добри финландски домашни ястия. Опитайте хрупкавата пържена херинга.

По-късно през деня се „изгубете" при антикварните магазини Mariankatu в района Kruununhaka и спрете на Сенатския площад, за да се възхитите от нео-класическата архитектура и единствената публично показваната статуя в света на руския цар Александър ІІ.

  Архитектът, който е проектирал повечето сгради на площада, е бил германецът Johann Carl Ludwig Engel, нает от цар Александър І, за да проектира нова столица за Великото херцогство Финландия в началото на ХІХ век. Много хора смятат университетската библиотека за неговата последна работа. Хапнете следобедна закуска в кафене Engel, което се намира в сграда, построена през 1765 г. на обратната страна на Сенатския площад. 

 



Можете да проверите и малките магазини в новия дизайнерски район близо до Дизайнерския музей, предлагайки антични стилове и облекло за гроздобера в съвременен финландски дизайн. След това прекарайте известно време в Stockmann - най-големия универсален магазин в район Nordics - и магазините от двете страни в парк Esplanadi.

Ако не обичате пазаруването, вървете на юг до жилищния район Eira и вижте как другата половина от населението е живяло век по-рано. Има красиви вили на площад Engelinaukio и областта предоставя гледки към морето, както и местенца за пикник. Тогава вървете на изток през парка Kaivopuisto, заобикаляйки Балтийско море. Павилиони със сладолед са разпръскани из областта, която е също така чудесна за живописен и сценичен тласък.

По-късно предприемете кратка разходка до Kaartinkaupunki и вечеряйте в ресторант Chez Dominique. Ресторантът от две звезди комбинира скандинавско и френско готвене.

Ако вие предпочитате нещо по-малко формално (и малко повече приемливо), отправете се към ресторант Demo, ръководен от двама млади готвачи, които търсят най-добрите местни съставки за вкусни ястия.

Отбийте се за питие и получавате гледка от птичи поглед на града от бар Atelier на покрива на хотел Torni, близо до пазарния площад. Терасата на покрив на хотела предлага чудесни гледки към морето и централното пристанище.

Ако искате да танцувате, идете в Lux, където можете да потренирате на дансинга, или отидете в Kaarle XII, голям ресторант с няколко стаи. Диджеите тук свирят много финландски мелодии. За нещо по-релаксиращо, пробвайте един от двата бара Mecca.

На следващия ден вземете ферибота от пазарния площад до Suomenlinna, островна крепост на около 2 км от централен Хелзинки. Мястото е обявено за световно наследство от ЮНЕСКО и е чудесно място за почивка, ако ви го позволява времето. Островите, оформящи крепост и няколко ресторанти и барове, където можете да спрете за кафе, докато се разхождате наоколо.

На обратния път ходете до жилищния Katajanokka. Проверете нео-класическата сграда на външно министерство.

Ако времето не е подходящо, пропуснете Suomenlinna и вземете трамвая към Националния музей, покрай Музея на съвременно изкуство и внушителната сграда на парламента.

Сауната във Финландия е необходимост. Посетете плувния басейн и сауна Yrjonka, където можете да се насладите на пара и плуване. В неделя е разрешено само за жени.
Завършете вашия престой в традиционно пост-сауна ядене на наденица и бира на Ravintola Tori. Кюфтетата също са много вкусни и някои казват, че са най-добрите в града.

    

3.4192