© World Guide ®

 

© World Guide ®
Интересно
Открий България
Вдъхновяващ свят
Дестинации
Връзки



Интересно / Дестинации

09 Юни 12, 21:43 / Автор: Източник: Bulgarian Post
Атина дължи съвременното си развитие на древната си история
 
   
Историята на гръцката столица Атина е една от най-дългите на който и да е град в Европа, а и в света. Навсякъде в Атина можете да откриете руини, легенди и митове, които отвеждат до античния свят. Градът има много лица и като столица на Гърция е основният двигател на икономиката, социалния и културен живот на страната.

Атина е столица и най-голям град на Гърция. В продължение на няколко века това е най-важният град на Древна Гърция. През следващите столетия градът запада и през 1833 г., когато е обявен за столица на новосъздадената гръцка държава, той практически няма жители. Днес населението на Атина е около 745 514 души (2003). По последни данни обаче населението надминава 3 милиона заедно с пристанището Пирея. Градът е важен икономичеки и транспортен център на Гърция.

Този голям, мръсен град, има древни забележителности, които трябва да бъдат видени (Акрополът - символът на Атина - от векове се извисява над града и се вижда почти отвсякъде, и разрушеният форум на Агора - централния площад на древногръцкия полис); старият туристически квартал Плака; и чудесни музеи - най-добрите в страната.

Четирите милиона души се разпростират в Атина, където никой турист не се впуска, включително в нови имигрантски зони с все още бедни оживени общности.

Започнете вашето посещение в Атина от сърцето на града - площада Syntagma, който се намира под гръцкия парламент. Вървете по пешеходната пътека на Ermou, най-популярната улица за пазаруване в града. Разгледайте или пазарувайте докато не пристигнете до Kapnikarea - църква от ХІ век, построена върху руини на древен гръцки храм - и завийте наляво към района Плака зад Акропола.

Плака, най-старият квартал на древния град, е приятно възстановен с къщи на тесни улици, пренаситен от таверни и магазини за сувенири. Открийте площад Aerides, където застъпващите се пластове на гръцката история се разкриват пред вашите очи - класическите храмове на Акропола, Елинската кула на ветровете, Римската агора, византийски и османски руини.

Вечеряйте в Плака или в заетия Византийски ресторант на площад Filomouson Etairion, оживено място, където можете да се насладите на гръцкото традиционно готвене и да гледате как минават тълпите от хора. Можете да отидете и нагоре по стръмните каменни стъпала до Psara за прясна риба. Седнете под дървото и вижте Атина каквато е трябвало да бъде 200 години по-рано, а не просто единствено съвременно здание наоколо.

Ако все още имате енергия, се отправете към района Psyri, новото място в Атина за нощни клубове и жива музика. Опитайте всеки от нощните клубове около площада Iroon, като Мао или Soul, не далече от мястото, където английският поет Лорд Байрон се е влюбил в атинско момиче.

На следващия ден се разходете през Националните градини близо до арката на Hadrian и величествените руини на храма на Зевс. Хванете и основната пешеходна пътека на D. Aeropagitou, която води към Акропола, минете покрай театъра Herod Atticus, който все още предлага изпълнения през лятото.


 

Изкачете хълма на Акропола. Спрете, за да поемете дъх на върха на огромните мраморни стъпала на Propylaia и да видите за първи път Партенона (главния храм на Атинския акропол, посветен на Атина Партенос, покровителка на град Атина). Обиколете класическите храмове, зашеметяващите останки от Златната ера на Атина и задължително посетете малкия музей.

Слезте надолу и завършете разходката си около хълма по улица A. Pavlou пред Thissio, някогашните гледки на Древната Агора, древно събирателно място на Гърция, където Сократ и другите философи са преподавали. Вижте и добре запазения храм на Хефест.

Вземете метрото от Thissio до Syntagma и се разходете до музея Benaki, основан от богат гръцки колекционер от Александрия. Насладете се на обиколка през гръцката история от пра-историческите до съвременните времена показана в красива неокласическа резиденция. Проверете отличния музеен магазин.

Отидете до близкия площад Колонаки, където има редица дизайнерски магазини, които конкурират кафенета. Най-доброто място в града, където можете да се насладите на залеза, е върха на хълма Lycabettus. Посетете малката църква на Свети Георги и вижте панорамените изгледи простирайки се до Егейско море.

На следващия ден от престоя си посетете Националния археологически музей. Величественото здание от 1880 г. подслонява голяма колекция от древногръцко изкуство - световноизвестни мраморни и бронзови статуи, стенописи от ХVІ век преди новата ера от остров Санторини и златното съкровище, открито от Heinrich Schliemann в Микена през 1876 г., включително "Маската на Агамемнон".

Върнете се обратно до областта Thissio и посетете малката колекция от съвременно изкуство на частния музей Herakleidon. Красиво възстановена, неокласическата сграда от 1898 г. е спечелила много верни фенове, откакто отвори врати за посетители през 2004 г. за Олимпийските игри в Атина.

Завършете вашето посещение в Атина с напитка във всяко едно от кафенетата около музея.
 

0.1021