© World Guide ®

 

© World Guide ®
Интересно
Открий България
Вдъхновяващ свят
Дестинации
Връзки



Интересно / Дестинации

19 Декември 11, 21:44 / Автор: Драгомир ИВАНОВ Дневник.bg
Германия, коледна приказка


Който не е бил в Германия непосредствено преди Коледа, значи не познава достатъчно добре страната, или най-малкото няма едно от онези преки съпреживявания с чуждата култура, които дават много повече, отколкото всякакви книги и наръчници. В четирите седмици преди Рождеството (наричани Адвент, Advent, oт лат. пришествие) федералната република сякаш губи модерния си и индустриален вид и се връща в онези приказни времена, населени с добродушни сантаклаусовци, поруменели деца, очакващи чудото, и вдетинени възрастни с блеснали погледи. А над всичко това се носи аромат на греяно вино и коледни сладкиши.

Първият досег с дълбокото отношение на германците към Коледата идва още в самолета на "Луфтханза", украсен с коледен венец. Ако пък пристигаш от едва мъждукаща България, сблъсъкът с безбройните светлини и украси веднага поразява. За германците рождественските дни са най-важният карнавал. Навсякъде греят елхи, витрините са празнично осветени и дори хората сякаш са захвърлили всекидневните си одежди и все по-често в тълпата проблясва червеното. Германците с удоволствие носят шапките на Дядо Коледа (Санта Клаус, der Weihnachtsmann) и улиците са пълни с развеселени младежи, сякаш излезли от поредното заседание на белобрадите старци.

Базарът

В предколедните дни няма град, в чийто център да не се е настанил традиционният базар. Първоначално той имал за цел да снабдява жителите със зимнина и пособия за мразовитото време, но в течение на годините се превръща в панаир. Това е сърцето на карнавала, пиршеството на веселието и търговията в едно. Типичният коледен базар обикновено се състои от дървени къщички, строени по главните улици и площади на града. От тях занаятчии продават всякакви неща - от наденички и сладки до украси за елхата и дървени дрънкулки.

Задължителен елемент са щандовете с лакомства и сладкиши, на които неизменно присъстват меденките с най-различни подправки, предимно канела и анасон. На коледния базар ще откриете и захарен памук, шоколадови фигурки, печени бадеми и кестени, марципан... Няма германска Коледа без щолени, тестен сладкиш с мая, стафиди и портокалови и лимонови корички.

Няма и никаква помпозност, нито лукс, характерен за огромните универсални магазини в Ню Йорк или Лондон. Напротив, колкото по-обикновено, толкова по-добре. Търговците са най-вече дребни предприемачи от околностите и селските райони, чието производство изобщо не може да се нарече индустриално. На централния берлински площад "Александерплац" възрастна дама, облечена по селски, например предлага досущ като нашия кашкавал, произведен в някоя мандра в Саксония.

Задължителни са и дървените фигурки на мъже с лули (в тях се слагат ароматни борови пръчици, които се палят и разнасят благовония) или декоративни орехотрошачки (мъже в мундири, чиито усти се отварят с лостче), както и порцелановите ангелчета-хранители. Продават се и всякакви вариации на Санта Клаус, играчки и сцени от Витлеемските ясли, звезди и прочее.

 


Но цялата търговия би била немислима без т.нар. Gluehwein, греяното подсладено червено вино с канела и портокалови резенчета, което се пие обикновено на крак, в компания с приятели и близки, комбинирано с вурстчета, бретцели или сладки. Предлага се и шприц, с добавка ром или друга силно алкохолна напитка. Очарованието на глювайна се крие и в изрисуваните порцеланови чашки (от по 200 грама), които мнозина германци колекционират, като просто ги отнасят със себе си от пазара. Не, нищо нередно - просто стойността на чашата е калкулирана в цената на виното, а ако ли пък я върнеш, си вземаш обратно залога от около 2 евро. Чашите обикновено са уникални за съответното място и това също ги прави примамлив за туристите сувенир. Но и тук икономиката си е казала думата - на "Александерплац" в Берлин тази година се продаваха чаши от базара на "Жендарменмаркт" през 2003, докато на последния площад, една от най-живописните забележителности в германската столица, е въведена входна такса от 1 евро, невиждано нахалство според берлинчани.

Веселието

Германската Коледа е преди всичко веселие. Базарите са огласени от коледни песни, които на някого могат да се сторят сълзливи, но пък масово умиляват иначе сериозните бюргери. Основно забавление са виенските колела и люлки, които яхват и млади, и стари. Във Франкфурт гледах как по обедно време дами на порядъчна възраст бяха възседнали дървените кончета на въртележка и пищяха от радост. Нещо нечувано за нашенските пенсионери, нали?

На голяма популярност се радват и ледените пързалки, които обаче не са препоръчват след злоупотреба с греяно вино. Една от най-хубавите пързалки се намира на "Карлсплац" в Мюнхен - там е изградена закрита висока тераса, от която с чаша греяно вино в ръка може да любуваш на изключително смешни гледки като германски шишко, разкрачен в принудителен шпагат.

Германците, както и другите западноевропейски народи много тачат Санта Клаус, Снежанка и джуджетата, затова няма пазар, на който те да не присъстват под някаква форма. На площада пред кметството в Хамбург например Дядо Коледа и неговата хубавица се носят над главите на посетителите - просто германската техническа мисъл е сътворила шейна, плъзгаща се по опънато нависоко въже.

Лудото пазаруване и намаленията

Коледата не минава, разбира се, и без пазаруването, което обикновено трае дни наред и в повечето случаи представлява препускане из огромни търговски центрове. На българина, за когото шопингът се заключава до разхождане на новите дрехи из чаршията или в по-съвременен вариант - скитосване из моловете, обиколките на германеца навярно ще се сторят уморителни. Като всяко друго развито консуматорско общество, и жителите на федералната република отделят значително внимание, време и пари на предколедния шопинг тур. Характерно за големите германски градове са дългите търговски улици, най-вече пешеходни, от двете страни на които се редуват много магазини с мащабите на нашенския ЦУМ. В Мюнхен основният маршрут минава по "Нойхаузер щрасе", водеща към "Мариенплац", във Франкфурт това е ларгото от Старата опера към "Хауптвахе" и "Цайл", по-заможните берлинчани пък пазаруват из пасажите по "Фридрихщрасе". Нищо обаче не може да се сравни с Хамбург, приютил един от най-внушителните търговски квартали в Европа. От "Генземаркт" през "Мьонкебергщрасе" до Централната гара се ширят от бляскави по-бляскави магазини, чийто луксозен асортимент недвусмислено говори за благосъстоянието на ханзейския град.

Отвъд шикозните витрини обаче често се крият неподозирани на пръв поглед цени, тъй като за германската потребителска култура намаленията, отстъпките и промоциите са свещени блага. Напук на обичайната за България логика, според която по празниците цените се покачват двойно, в Германия те падат, при това понякога драстично. Сред най-посещаваните магазини са веригите "Карщад" (Karstadt) и "Галерия кауфхоф" (Galeria Kaufhof), в които често се правят намаления, изгодни дори и за средния българин. Маркова дамска чанта там може да се намери за 60 евро, а мъжки парфюм на известна модна линия - за 10 евро за 30 мл.

Прусашкият ред - непробиваем и на празника

Сакрален както празника, германският Ordnung (ред, порядък) не се предава и на изкусителния чар на Коледа. Германските железници се движат по график въпреки приключилата наскоро стачка на машинистите и никъде няма да намериш подпийнал контрольор, полегнал в купе, нито пък служител, комуто цял ден е криво заради тежка предишна вечер. Около девет и половина вечерта коледният базар е вече притихнал, бюргерите са се прибрали в украсените си домове, а на следващият ден са отново на работните си места - съвестни и любезни. А пък как работи германската административна машина - някой друг път.

    

0.1126