© World Guide ®

 

© World Guide ®
Интересно
Открий България
Вдъхновяващ свят
Дестинации
Връзки



Интересно / Дестинации

09 Юни 12, 21:49 / Автор: Източник: Bulgarian Post
Лондон е избран за най-добрия туристически град в света
    

Лондон е избран за най-доброто място за ваканции в света, побеждавайки градове като Ню Йорк и Сидни по време на Световните туристически награди (World Travel Awards). Отстъпват му и идиличните плажове на Барбадос и Малдивите. Заради своите културни и архитектурни забележителности Лондон посреща десетки милиони туристи годишно.

Комбинацията на новите места, включително стадиона „Уембли" и огромните изложения, такива като Terracotta Army, помогнаха на столицата Лондон да триумфира на Световните туристически награди (World Travel Awards). Наградите са основани на гласовете на повече от 160 000 служители.

Победата последва след изключителна година за Лондон. Повече от милион души гледаха Тур дьо Франс през юли, а някога запуснати атракции като Кралската фестивална зала бяха обновени.

„Куполът на хилядолетието" (The Millennium Dome) беше трансформиран в O2 arena, с важни концерти на изпълнители като Принс, Барбара Стрейзънд и Лед Цепелин. Посетителите могат да се насладят на две популярни изложения. Британският музей показва изложението Terracotta Army, докато „Тутанкамон и златните години на фараоните" в О2 привлича много посетители.

Други популярни събития включват откриването на Кралството на горилите в зоопарка в Лондон и сезона Индия сега!. Световните туристически награди се смятат за най-престижните в промишлеността и се връчват за най-добри постижения в пътуването и туризма.

Миналата година Лондон посрещна 15,6 милиона задокеански туристи - това е повече от 12% в сравнение с 2005 г. Броят на британските посетители, които остават през нощта в столицата, се увеличиха с 2,6% до почти 11 милиона.

Туристическата организация „Посетете Лондон" (Visit London) прие наградата по време на церемонията в West Indies чрез видео-връзка. Главният ръководител Джеймс Бидуел каза: "Тази награда поддържа позицията на Лондон като най-добрата дестинация в света и най-невероятната година за столицата. Миналата година беше рекордна за задокеанските посетители в Лондон и нашият пазарен дял от броя на международните посетители също нарасна".

 


"От новите сгради от световна класа до атрактивните международни спортни събития, нашата цел е да запазим тази енергия и след Олимпийските и параолимпийски игри в Лондон през 2012 г. Ние няма да си почиваме след тази награда, а ще продължаваме да се развиваме", допълни Бидуел.

Останалите най-добри места за посещение са: Абу Даби, Барбадос, Дубай, Индия, Ямайка, Малдивите, Ню Йорк, Орландо, Рио де Жанейро, Шарм ел Шейх, Сидни.

С какво още е забележителен Лондон?

Лондон е енергичен и поразителен град. Той не е град, който заслепява на пръв поглед. Няма величествените булеварди на Париж, извисяващите се небостъргачи на Хонг Конг или известното пристанище на Сидни. Но ако вечерното небе е ясно, разходете се през моста Ватерло точно до брега на река Темза, спрете по средата и разгледайте.

Напред лежи огромният Национален театър и странното Лондонско око - виенско колело, високо 135 метра. Отдясно са къпещите се в златна светлина сградата на парламента и Биг Бен.

От лявата ви страна е ярко осветената катедрала „Сейнт Пол", която изплува от сенките, наподобяваща годините на Втората световна война, когато катедралата е продължавала да съществува, докато останалата част от източния край на града е бил в отломки. Катедралата е символичното сърце на Лондон и трета по големина в света.

Отдолу няколко бавно движещи се лодки плават, спомняйки си дните, когато Темза е била един от най-важните търговски плавателни канали на Европа.

През Темза можете да се отправите към градския пазар - най-стария покрит пазар на Лондон за плодове и зеленчуци. Това е съвършеното място за хората, които търсят късна закуска или ранен обяд.

Друг известен мост над река Темза е Тауър Бридж (Tower Bridge). Той е построен през ХІХ век до крепостта Tower of London, откъдето носи и името си.

Разходете се по пътя на Темза, където ще преминете покрай шекспировия театър „Глобус" и комплекса на Националния театър, плюс серия от приветстващи ресторанти и кръчми. Има възможност и разходката ви да бъде съпроводена от серенада на млади музиканти.

Музика от различен вид може да бъде намерена във Вечернята на Уестминстърското абатство (в Уестминстърското абатство се извършват коронациите, сватбите и погребенията на кралското семейство), изпята от високо квалифицирания Хор на момчетата и слушан внимателно от няколкостотин души всеки следобед (освен сряда и неделя). Това е вълнуващо преживяване и чудесен начин да разгледате самото абатството без да трябва да се борите с тълпите, тъй като църквата е затворена за нормалния туристически трафик за около час преди Вечернята да започне.

Едва ли има по-добра културна сделка в Лондон от едночасовите концерти на класическа музика в зала Уигмор. Всяка неделя сутрин на ниска цена можете да чуете изпълненията на музикални групи в уютно място.

Сред забележителностите на Лондон са и Бъкингамският дворец - резиденцията на кралското семейство; музеят с восьчни фигури на Мадам Тюсо, Британският музей и Националният исторически музей, включващ четири зони. Най-голямата тьрговска улица в Лондон е Oxford street, по която рядко се срещат англичани. Лондон е известен с червените двуетажни автобуси и червените телефонни кабини, грабващи окото на всеки току-що пристигнал турист.

    

6.2877