© World Guide ®

 

© World Guide ®
Интересно
Открий България
Вдъхновяващ свят
Дестинации
Връзки



Интересно / Дестинации

09 Юни 12, 21:50 / Автор: Източник: Bulgarian Post
Копенхаген е град, изпълнен със сладост и живот

Копенхаген е столица на Дания от 600 години. Това е привлекателен и огромен град, модерен метрополис, който обаче все още запазва своя чар. Църковните камбанарии подсилват пейзажа и само няколко модни хотела развалят гледката. Копенхаген е град, който блести със своето съвременно въздействие, но все едно ви връща стотици години назад.

Започнете посещението си в датската столица Копенхаген с питие в Peder Oxe или Hviids Vinstue. Първото заведение е оживен бар, популярен с млади датчани, пиещи екзотични коктейли. Второто заведение е бивша винарска изба от ХVІІ век, която предлага по-тиха, по-спокойна атмосфера. Бившият европейски шампион по бокс Jorgen "Gamle" Hansen работи тук като барман.

Предприемете кратка разходка по крайбрежния булевард и си вземете вечеря от SALT, моден ресторант в приземния етаж на 200-годишен хамбар, който сега е превърнат в модерен хотел.

На тръгване идете до близкия площад Amalienborg и вижте сградата на операта на футуристичния остров Холмен, издигаща се в пълен контраст през водата от древния дворец Amalienborg, зимната резиденция на кралицата. До църквата „Фредерикс", също така известна като Мраморната църква, туристите могат да се качат до нейния великолепен купол за изглед на хоризонта на града.

Хванете си такси до Vega в квартал Vesterbro, нощен клуб, бар и място за жива музика в едно. Сградата е подслонявала политически партии и профсъюзи и нейните облицовани с дърво стаи с високи тавани носят още такива имена като "Зала на Организацията на обединените нации" или "Конгресна зала". Тук обаче няма нищо старо в основната концертна зала, която побира 1500 посетители, има отлични изгледи и най-добрата озвучителна система в Копенхаген.

Ако сте късметлии, можете да хванете някоя голяма звезда да има представление в тази интимна атмосфера. Във Vega са свирили звезди като Дейвид Бауи и Принс. Ако обаче не сте почитател на живата музика, обиколете няколкото бара и дансинга в модния и изискан Lille Vega. Входът е свободен между 23:00 часа и 01:00 часа сутринта.

Следващия ден го започнете с чаша кафе в малкото, но оживено кафене Estate, което се гордее със световния шампион при барманите за 2006 г. Клаус Томсън.

Предприемете обиколка с лодка на каналите около стария град. Обиколката започва от Nyhavn, туристическо, но очарователно малко пристанище, направено от крал Кристиан V, за да създаде неговия новоизграден площад Kongens Nytorv като връзка към морето. Сгради от ХVІІ век очертават павираните улици, докато корабите си почиват на кея. Авторът на приказки Ханс Кристиан Андерсен е живял някога на номер 67.

 
 

Идете на традиционен датски обяд в ресторант Sankt Annae. Отворен през 1897 г., ресторантът има аура на старо благородство, елегантност и дискретно обаяние, но цените са разумни. Всички ястия са сервирани в ръчно украсени датски кралски порцеланови чинии.

Идете да пазарувате по старата и оживена пешеходна улица „Stroget" и се разходете в бутиците или базарите, предлагащи всичко - от вино до модни дрехи, както и лъскаво дизайнерско датско обзавеждане и аксесоари за дома.

Идете в Кръглата кула (Round Tower), обсерватория, в която цар Петър Велики се изкачил с неговата колесница. Следвайте улиците за пазаруване към Christiansborg, бивша кралска крепост, която сега представлява парламента на Дания. Когато свършите с пазаруването, минете през градината на парламента до старата библиотека, която сега е била допълнена със модерни стъкла и е наречена Черния диамант. Не пропускайте близката сграда на старата фондова борса, декорирана с красив шпиц, замислен да прилича на усукващи се нокти на дракон.

Вземете си такси през моста в Christianshavn, минете покрай стари дървени складове, които сега подслоняват офиси на външното министерство, и обядвайте в Noma. Смятан за един от най-добрите ресторанти в града, Noma се радва на елегантна и непренудена атмосфера и предлага невероятна гледка на пристанището на Копенхаген в здрач.

Отново си вземете такси до Tivoli, известният увеселителен парк от ХІХ век (отворен от април до септември и около Коледа). Неговите градини предлагат романтична вечерна разходка под светлините. Ако пък искате по-емоционално изживяване - качете се на влакчето в парка.

Вечерта можете да прекарате в повечето модни клубове, които са предимно скъпички. Идете в Culture Box в центъра или в Rust в по-бохемския квартал Norrebro. За по-спокойна атмосфера опитайте La Fontaine - джаз меката на Копенхаген от 1970 г., където можете да слушате на живо джаз групи.

На сутринта на следващия ден се разходете през прекрасната Kongens Have (Кралската градина) по пътя към замъка Розенборг. Тази красива сграда с червени тухли от ХVІІ век подслонява кралските скъпоценни камъни, включително чудесната крона на създателя на замъка крал Кристиан ІV. За съжаление, по-голямата част от сградата претърпява обширни обновявания. До април 2008 г. само няколко стаи и кралски скъпоценни камъни са достъпни за посетителите.

Ако се събуждате по-рано, можете да вземете влака за 45 минути до Hillerod и да посетите Frederiksborg, по-голям и дори по-внушителен замък в покрайнините на Копенхаген.

Обядвайте в кафене Det Gule Hus. Това достъпно заведение е съвършеното място да се възстановите от приключенията от предишната вечер. Презаредете батериите си и запушете артериите си с мазни яйца, наденица и бекон. Предлагат се също и вегетариански ястия.

Завършете посещението си в Копенхаген с пътуване до внушителния Музей на изкуствата Ny Carlsberg Glyptotek (безплатен вход в неделя). Основан през ХІХ век от бирен магнат и филантроп Карл Якобсен, музеят има огромна колекция от древни скулптури от Египет, Гърция и Рим. Музеят също така е хранилище на работите на датските майстори от златната ера, както и на френски творци като Моне и Мане. Починете си и опитайте една от известните домашноприготвени торти на музея в красивата зимна градина.

    

3.8376