© World Guide ®

 

© World Guide ®
Интересно
Открий България
Вдъхновяващ свят
Дестинации
Връзки



Интересно / Дестинации

10 Юни 12, 18:42 / Автор: Източник: Bulgarian Post
Москва става все по-привлекателна за туристите
 
За загадъчно място с жестока история, което е притиснато между Европа и Азия, Москва изненадващо се освежава. Руската столица се развива бързо и става все по-привлекателна за чуждестранните си посетители. Този неспиращ град ще ви предложи чудесна храна и прекрасно изкуство.

Дълговековната история на столицата на Русия - Москва - е направила от града едно невероятно място. Там ще откриете интересна и завладяваща архитектура, многобройни забележителности и вкусна местна храна.

В началото на посещението си в града се отправете направо към Червения площад. Това традиционно място, където Сталин е държал речите си, и е карало руснаците да треперят, докато чакат Новата година, е очарователно във вечерната си светлина. Огромният съветски универсален магазин ГУМ сега е запълнен с магазини като „Картие" и „Гучи", и пъстрата катедрала Свети Василий Блажени. Те също са красиво осветени през нощта.

 


Разходете се по известната улица „Тверская". Тази заета улица, която се простира от центъра, е главната артерия на Москва и е подшита с луксозни бутици и пищни хотели. Поздравете бащата на руската литература като отидете до площада на Пушкин.

Насладете се на прекрасно грузинско ядене в заведението „Мама Зоя", което е разположено в лодка, или „Мама Нина", закътано в спокойна алея. Притежавани от едни и същи собственици, и двете „майки" са популярни както сред руснаците, така и сред туристите. Опитайте там патладжана с ядки и нар.

Отправете се към бар „Култ" в Китайския град. Любимото място за различните видове творци в Москва, този подземен удобен бар има редовна група от талантливи фънк диджеи и сервира приемлива вкусна руска храна до пет сутринта. Ако сте късметлии, можете да гледате тих филм прожектиран с оркестър на живо.

На следващия ден закусете в едно от многото места за палачинки в града. Поръчайте си прясно направен руски креп със заквасена сметана и хайвер, банан и шоколад или сладко. Те са чудесни с горещ чай и лимон и струват около 80 рубли (3.10 долара).

Вижте златния купол, приличащ на луковица и се разходете около 500-годишните църкви на Кремъл, построени за царете.

До едната страна на Кремъл на Червения площад лежи Ленин в мраморен мавзолей. Въпреки че той се е свил през годините и е мумифициран с химикали, това е нещо истинско: вижте създателя на СССР в басейн от червена светлина под стъклото, козя брадичка и всичко останало. Около гърба намерете гробовете на съветските водачи, включително Сталин и Брежнев (250 рубли, всеки ден освен понеделник и петък до 13.00 ч.).

Обядвайте в узбекистанския ресторант „Kish Mish". Тази наскоро създадена малка верига има вкусен бюфет от пресни салати, месни ястия и риба за 250 рубли.

Направете това, което и московчаните правят - разходете се. Ходете по елегантната крайбрежна улица покрай правителствените сгради и неоготическите сталински небостъргачи към метрото в Киевская и предприемете круиз по реката (300 рубли). Плавайте по Московската река със студена бира в ръка, преминавайки покрай манастири и паркове.

Опитайте традиционната супа борш в кафене „Маргарита". Това уютно кафене, не по-голямо от всекидневна и подредно с книги, беше създадено през годините на Горбачов и имаше жива нощна музика на пиано и цигулка (100 рубли). То е наречено Маргарита след като руският писател Михаил Булгаков написа известния си роман „Майстора и Маргарита".

Вечерта можете да опитате от нощния живот на Москва като отидете в един от многото денс клубове. Не се възпирайте от мафиотския имидж и скъпите напитки, вместо това предпочетете „Krizis Zhanra", където свирят групите на живо, или „Пропагандата", едно от най-старите в града, и открийте най-добрите международни диджеи в „Гауди Арена".

На следващата сутрин излезте навън и се отправете към Врабешките хълмове (първоначално наречени хълмовете на Ленин) близо до университета, за да се насладите на панорамна гледка на града. Нахранете се в едно от многото кафенета наблизо.

За повече съветски чудеса се отправете към Парка на скулптурата, който се намира срещу Парка Горки. Изоставени мраморни статуи на Ленин, Сталин и Карл Маркс седят тържествено върху това голямо петно от зеленина.

Съвременни руски скулптори са прибавили към колекцията инсталации на трудови лагери и руската бедност прави интересен контраст със социалистическия реализъм. (100 рубли).

В съседство са поставени старите и нови Третяковски галерии, някои от най-големите музеи в света. Насладете се на руските икони в стария Третяков и над 65 стаи на съвременното европейско и руско изкуство в новата галерия, включително Кандински и Чагал (250 рубли).

Купете си билет за метро за 17 рубли и довършете разглеждането на Москва с най-евтината обиколка в света. Карайте с превишена скорост по този елегантен звяр, който е много ефективен и осветен от полилеи. Вижте станцията „Площадь Революции", където ще откриете бронзови съветски пушки в естествената им големина или стаите от стъклопис на Новослобдская. Около половината от станциите на метрото са пищни и заслепяващи.

Москва е сърцето на руските сценични и изящни изкуства. Градът е осеян с театри за драма, опера и балет, сред които най-известен е Болшой театър.

    

6.9602