© World Guide ®

 

© World Guide ®
Интересно
Открий България
Вдъхновяващ свят
Дестинации
Връзки



Интересно / Дестинации

14 Юни 12, 21:51 / Автор: Източник: Bulgarian Post
Испанският курорт Сан Себастиан се превърна в кулинарната столица на Европа


Какво има в Сан Себастиан, което кара хората да изричат суперлативи за него относно храната (пр: „кулинарна столица на Европа”; „най-доброто място за хранене в света”)? Вероятно е заради френската аристокрация, която през ХІХ век внесе в Сан Себастиан своите готвачи през ХІХ век, превръщайки това градче, което се намира в Баскийския залив в северна Испания, в епикурейски курорт.

Сан Себастиан, наричан още Доностия, е курортен град в Бискайския залив. Той представлява част от Испания, но е много близо до Франция. Неговата слава в кулинарното изкуство е вероятно именно заради близостта му до Франция, която е известна с най-добрите готвачи в света. Или просто самата география на Сан Себастиан е „богата на храна" - бреговата линия е с форма на мида, притисната между плодородното море и планинските полета.

Влияние имат и самите баски, които ядат със същия плам както играят футбол. Във всеки случай, този безгрижен сърфинг курорт не е за хора със слаба воля, които са на диета - там има ароматни кафенета и куп вкусни изкушения на всеки ъгъл.

Трудно е да се открие по-добре изглеждаща брегова линия. Разходка от около километър ще ви заведе да комуналния главен вход на града. Ще видите украсени парапети, варосани кафенета и представителни бани. Плажът Ла Конча, най-популярният от трите плажа на града, прегръща пристанището като златен чифт разпънати ръце. Световните туристически гидове определят Ла Конча като най-красивия градски плаж на планетата.

 


Отидете на запад към плажа Ondarreta, със неговите тенискортове и стари вили. Или отидете на изток покрай сградата на Kursaal Auditorium (конгресен център, авангардна творба на архитекта Рафаел Монео, предназначена за конференции и семинари), която изглежда като наклоняващ се куб от стъкло. Като я отминете, ще видите яки сърфисти на плажа Zurriola. Просто си намерете място, което да е на елегантната дъга на бреговата линия, свалете кърпата си и помислете за деликатесите, които чакат в морето.

Картофи намазани в глина? Месо от рак в желе и течен азот? Баският район се явява като люлка на високотехнологичната кухня и неговата блестяща звезда тези дни е Mugaritz. Молекулярната гастрономия се упражнява в този ресторант, приличащ на СПА и скрит в провинцията - на 20 минути на изток от градчето.

Неговите критици обаче наричат ресторанта претенциозен, сочейки четките за зъби в банята. Готвачът Андони Луис Адуриз е известен със своето критическо изследване на вкусовете с математическа точност.

Вечерята ви може и да не приключи до полунощ, но има много време да изследвате баровете с джобни размери в Parte Vieja, историческия Стар град. Много от баровете са струпани на Calle de Fermнn Calbetуn, където ще видите татуирани бармани внимателно правещи джин с тоник и с прясно нарязани резени лимон.

Докато се разхождате наоколо, слушайте за мелодичните баритони, носещи се от каменна къща на Subida al Castillo. Това е частен клуб на Gaztelubide Society, един от близо 106 гастрономически хранителни клуба, където мъжете (жени не се допускат) се събират всяка нощ да готвят и да пеят.

На следващия ден започнете вашата сутрин леко с чаша cortado (силно кафе) и царевична питка с картофи и яйца, които можете да намерите експертно приготвени в почти всяка механа - от опушените барове до кафенетата на хотелите.

След това се разходете до Mercado de la Bretxa, подземен пазар, където можете да видите местните черти.

Като най-богатия град в района, Сан Себастиан има фино подбрано модно чувство, което минава през магазини като Zara и Mango. За съвременния човек, който предпочита т. нар. улична мода, вижте Loreak Mendian, местен етикет, който създава мода.

За висшата мода посетете Noventa Grados, там има бутик в бяло, фризьорски салон и галерия на изкуството. Пробвайте синьо копринено облекло от Manoush или червена фланелка от Daniele Alessandrini.

Платете почитта към бащата на съвременното баскско готвене. За 30 години, Хуан Мари Арзак, ментор на Феран Адриа, е показал своята техническа магия и кулинарен хумор в неговия ресторант Arzak. Г-н Арзак сега работи в кухнята заедно с неговата дъщеря Елена. В ресторанта ще откриете прекрасни ястия и питиета.

Време е за изгаряне на калориите. Монте Ургул, един от двата хълма, които ограждат пристанището като наблюдателници, предлага фантастични изгледи на Isla de Santa Clara - гористо островче в средата на залива. За да го видите, вие трябва да извървите доста стръмен път, който е засенчен от борове и маркиран със стари оръдия. На върха ще откриете разрушаваща се крепост, замъка Castillo de la Santa Cruz de la Mota, на чийто връх има огромна статуя на Христос, и тревист парк с изобилие от поляни за бърза дрямка.

Как всички онези бронзови красавици и сърфисти остават слаби в този лаком курортен град? Предната част на плажа е обсипана с гимнастически салони, където можете да се качите на неподвижни колела, които гледат към морето. Между най-добрите е La Perla Centro Talaso Sport, съвременен център за фитнес с такса, която започва от 19 евро. Има също така СПА-комплекс, който комбинира хидротерапия със солена вода.

Сан Себастиан е известен и с един от най-старите, мащабни и престижни международни кинофестивали в света. От 1953 г. насам в града се провежда фестивал, чиято голяма награда е Златна раковина (на испански Concha de oro, букв. „Златна мида"), по името на залива. От 1965 г. тук ежегодно се състои и един от най-реномираните в Европа джаз-фестивали, „Джазалдия".

    

3.5823