© World Guide ®

 

© World Guide ®
Интересно
Открий България
Вдъхновяващ свят
Дестинации
Връзки



Интересно / Дестинации

14 Юни 12, 21:57 / Автор: Източник: Bulgarian Post
Ибиса е перлата на Балеарските острови

Остров Ибиса е една от най-популярните туристически дестинации заради прочутия си бурен нощен живот. Освен с тези забавления обаче островът е предпочитан от туристите и заради много свои природни обекти, включени в Списъка на ЮНЕСКО за световно наследство.

Като ядро на сцената на електронна музика, Ибиса привлича групи от хора на всякаква възраст и демографско положение, от лондончаните и рейвърите до французите и премиера на Испания. На острова се намират много от най-известните нощни, които превръщат острова в център на електронната музика и в частност - на хауса и транса. Но след 1 октомври, когато клубният сезон на Ибиса е към своя еуфоричен финал, този испански остров отново става спокоен в своя типичен средиземноморски стил.

Независимо дали ще предпочетете неговия зимен сън в йога уединение, ще пътешествате през местата, определени като Световно наследство от ЮНЕСКО, или ще се излежавате дo тюркоазената синя вода и плажовете от бял пясък, Ибиса предлага изобилие от места за почивка. Като допълнение, островът предлага изключителни ястия от морска храна. И ако все още ви се ходи по партита, не се безпокойте, островният парти дворец е отворен почти през цялата година.

Можете да започнете своето посещение на острова, като посетите Jockey Club, моден, но и стандартен ресторант покрай белите пясъци на плажа Салинас, където можете да се отпуснете сред приятни хора. Това е чудесно място, където можете да пийнете през късния следобед.

По време на разгорещения сезон, барът Café Mambo, който се намира на плажа в селото Сант Антони, е мястото, където можете да гледате залеза и да слушате D.J. Pete Tong и неговата електронна музика в популярното му шоу в петък вечер. Извън сезона, Guarana е мястото, където да започнете и да завършите уикенда.

Центърът на нощния живот на Ибиса е все още Pacha, също както е бил и в продължение на 40 години. След 2.00 часа сутринта, Pacha се превръща в море от хора, които танцуват с ръце във въздуха.

Не пропускайте открития пазар Las Dalias близо до малкото село Сан Карлос на североизточния връх на острова. Това не е евтин битпазар. Някои дизайнери и редактори отиват там, за да търсят уникална бижутерия, изумителни дрехи от Индия и Бали и ръчно направени кожени сандали.

По-късно идете до Ganesha в град Ибиса - магазин за вино, който е ръководен от Vicente Hernández и е пълен със съкровища от неговите пътувания до Южна Америка. Той е институция - всички момичета от Ибиса пазаруват там.

Заемете лодка или ферибот до Ses Illetes - известен плаж с бели пясъци и тюркоазена вода на съседния остров Форментера. Екскурзията до естествените кални бани на най-северния край на острова, ще ви потопи в кал, която ще изсъхне и ще се натроши, когато ходите под горещото слънце - тогава се потопете в морската вода, за да се изплакнете. За 40 евро фериботът ще ви пренесе от град Ибиса до Сан Антонио.

Във Форментера можете да пирувате с калмари и да пиете сангрия под огромни бели чадъри в „Хуан и Андреа" - елегантен ресторант, който се намира в пясъчните дюни. Това е любимо място на хората, които идват, за да хапнат малко паеля и печена риба и да разискват кой има най-голямата лодка на плажа - Саудитският крал или кралят на Испания?

Градът Ибиса е бил крепост преди неговите павирани улици да бъдат запълнени с чудати ресторанти, магазини за дрехи и магазини на занаятчиите, много от които са изградени в каменните укрепления. Най-старата част - Dalt Vila - е обявена за място от списъка на Световното наследство на ЮНЕСКО с малък музей на съвременното изкуство, Museu d`Art Contemporani, който си струва да се види. По-късно се изкачете до горната част на Our Lady на Снежната катедрала за панорамни гледки от Ибиса и морето.


 

За да си починете от обичайната сцена в Ибиса, идете до театър Pereyra за някои живи изпълнения на джаз, включително на певеца Kim Mazell, или спрете в ресторант и бар Km 5.

Време за почивка? Плажните клубове на Playa Es Jondal в San José са съвършената противоотрова на кинетичната сцена на острова.

Друга забележителност на острова е Café del Mar - бар, в който туристите традиционно сe наслаждават на залеза.

История

Ибиса е остров в Средиземно море, част от групата на Балеарските острови. Островът е владение на Испания. Главните градове са Ибиса, Санта Еулалия дел Рио и Сан Антонио Абад. Ибиса и остров Форментера формират т. нар. Питиуски острови. Официалното каталанско име на острова е Евиса, но въпреки това се е наложило кастилското наименование Ибиса.

Остров Ибиса е заселен през 654 г. пр. Хр. от финикийците, които построяват пристанище. Когато Финикия запада заради инвазията на асирийците островът бива превзет от Картаген, който създава там своя колония. През ІІІ-ІV век пр. Хр. Ибиса развива търговските си пътища със съседния остров Майорка. От 1235 г. островът е част от Арагония. От тогава няколко пъти островът успява да създаде собствено автономно правителство, но през 1715 г. испанският крал Филип отменя автонимния статут и забранява използването на каталонски език. През 70-те години на ХХ век островът отново преминава към Каталония.

    

3.2413