© World Guide ®

 

© World Guide ®
Интересно
Открий България
Вдъхновяващ свят
Дестинации
Връзки



Интересно / Дестинации

14 Юни 12, 21:59 / Автор: Източник: Bulgarian Post
Гърция е любимата страна на туристите

Гърция е страна с многовековна история и разнообразна култура. Заради своите привлекателни острови туризмът в страната е силно развит. Годишно Гърция се посещава от над 10 милиона туристи, привлечени както от добрите условия за почивка, така и от древната история и красота на страната.

Навсякъде в Гърция можете да откриете руини, легенди и митове, които отвеждат до античния свят. Гръцката култура е резултат на многовековното смесване на различни културни тенденции и фактори. Огромно влияние при нейното формиране са оказали различни културни влияния от Изтока и Запада, Севера и Юга.

 


Ако държите да разгледате историческите забележителности на континента, вместо да блаженствате на Егейските острови, представяме ви няколко места, които наистина си струва да видите по време на своята ваканция в Гърция.

Атина е столица и най-голям град на Гърция. В продължение на няколко века това е най-важният град на Древна Гърция. През следващите столетия градът запада и през 1833 г., когато е обявен за столица на новосъздадената гръцка държава, той практически няма жители. Днес населението на Атина е около 745 514 души (2003). По последни данни обаче населението надминава 3 милиона заедно с пристанището Пирея. Градът е важен икономичеки и транспортен център на Гърция.

Този голям, мръсен град, има древни забележителности, които трябва да бъдат видени (Акрополът - символът на Атина - от векове се извисява над града и се вижда почти отвсякъде, и разрушеният форум на агора - централния площад на древногръцкия полис); старият туристически квартал Плака; и чудесни музеи - най-добрите в страната.

Четирите милиона души се разпростират в Атина, където никой турист не се впуска, включително в нови имигрантски зони с все още бедни оживени общности. Все пак удоволствията в Гърция са извън Атина - вижте ги и изчезнете.

Делфи е малък туристически планински курорт със смайваща, планинска обстановка. За да стигнете до него, трябва да шофирате дълго (три часа от Атина), за да видите древните руини. В древността Делфи бил водещ религиозен център за Древна Гърция (около VІ век пр. Хр.), тъй като там се намирал прочутият оракул на бог Аполон. Оракулът бил смятан за най-голямото прорицалище за времето си.

В Делфи е имало стадион, театър и много съкровищници. От VІ век пр. Хр. там се провеждат Питийските игри, включващи музикални и спортни състезания. Днес руините на Делфи са туристически обект и част от списъка на ЮНЕСКО на световното наследство. Днешният град Делфи се намира на около километър югозападно от древното светилище.

Със срутилите се от земетресение колони на някога величествения храм на Олимпия, мястото напомня (с помощта на своя отличен музей) за всичко от онези древните времена. Древна Олимпия не само е родината на олимпийските игри, но и приютява творчеството на двамата най-велики гръцки скулптури -Фидий и Праксител. Археологическият комплекс се намира в югозападната част на полуостров Пелопонес. Отдалечен е на около пет часа с автомобил или автобус от Атина.

Комплексът е удивително добре запазен. Той се състои от гимнастически стадион, където атлетите се подготвяли за игрите. Втората част е ритуална, там са храмовете на Филип Македонски и на богинята-майка Хера и третата част е самият стадион, където се провеждали Олимпийските игри.

Kardamyli, скромно градче, разположено на плаж, има чара на "Бали по време на пясъчна буря". Можете да стоите там с дни и само да ядете и да се разхождате. Това е вид място, където пътниците планират своя ден около залеза.

Полуостров Мани се намира в най-южната част на Пелопонес. Величественият укрепен призрачен град Vathia е град на вендета-- изглежда, сякаш всички живеят в укрепления и стоят в ъглите и наблюдават. Докато полуостровът като цяло е открит, можете да се насладите като вървите през един от градовете и да наблюдавате пищни стари покрити от стенописи църкви.

Монемвасия, приличащ на Гибралтар скала с каменен град в стила на кръстоносците в своята основа, има руини по целия си връх. Мястото е свързано с път към континента. Вместо да спите там, изберете Gythio: този обикновен риболовен град, с малък туризъм и голямо обаяние, предлага съвършена разходка по залез слънце, много евтини ресторанти и добри, приемливи хотели.

Прескочете и до град Мистрас. Да, някога е бил културната столица на Византийската империя, но днес там няма много, което да се види. Гледката на този призрачен град е толкова поразяваща, че той е наречен "чудото на Морея". Мистрас се простира надолу по планината над града и малкото древни руини в Спарта. Спарта е класически пример за това, как малко военно общество е останало като наследство за бъдещето.

В очарователното градче Нафплио, въпреки че там има много туризъм, мястото е и елегантно, и гордо. То трябва да бъде видяно от всеки грък поради неговата историческа важност (първата столица на независима Гърция), неговата достъпност от Атина (само на два часа път с автобус) и неговото удобно местоположение като родна база за туризма в Микена и Епидаврус. Градът има плаж, големи ресторанти и добър баланс между местния живот и туристическите удобства.

Микена е столицата на руините на цивилизацията, която беше точно толкова загадъчна за Сократ и Платон, колкото самите те за нас. Микена е археологично селище в Гърция, намиращо се на около 90 километра югозападно от Атина, на североизток от Пелопонес. Тя е била един от най-важните центрове в древността. Чудесният музей в Микена разказва дълговековната история на селището.

Епидаврус е известен с най-добре запазения античен театър в Гърция, построен около ІІІ в. пр. Хр., където и днес се провеждат представления. По-рано античният театър се е използвал за игри и е бил най-добрият в древния свят. Вероятно само заради тази причина, Епидаврос е съществено спирка за туристите. Там има и добър музей

Остров Хидра, на много малко разстояние от континента, ще придаде на вашето пътуване добър финал. Хидра, толкова близо до Атина, е учудващо истински, с достатъчен туризъм, който да го направи забавен и жив.

Много туристи прекарват цялото си време в Гърция само като отскачат от остров на остров, стъпвайки на континента, само за да летят в и от Атина, но има още много, което може да се види, да се научи и да се преживее в тази древна земя.
 

0.1393