© World Guide ®

 

© World Guide ®
Интересно
Открий България
Вдъхновяващ свят
Дестинации
Връзки



Интересно / Дестинации

14 Юни 12, 22:00 / Автор: Източник: Bulgarian Post
Севиля е най-пищният град в Испания
  
Севиля е прекрасен андалуски град, който носи отпечатъка на маврите. Той впечатлява с великолепна архитектура и е известен още като града на портокаловите дървета. Севиля има славата на голям курорт с фламенкото, непрекъснатите фиести под парещото слънце и историите за Кармен и Дон Жуан.

Севиля е четвъртият по големина и безспорно най-пищният град на Испания. Като бивша мавританска столица, нейните улици са затрупани в смесица от християно-мюсюлманска архитектура с много величествени сгради, които се нуждаят от освежаване. И за разлика от по-голямата част от Испания, Севиля се въздържа от импулса да прави своите покрити дворове и средновековни тротоари (някои толкова тесни, колкото велосипедна гума) лъскави и модни.

Танцьори на фламенко, цигански улични изпълнители и андалуски каубои в широки болера все още се разхождат по 2000-годишни пазари, засенчени oт портокалови дървета и палми. В леките нощи, групи от хора могат непринудено да избухнат във веселие над бутилки червено вино. Това е заразителен уличен театър, в който всеки може да се присъедини.

За да напреднете бързо в настроението на сапунените опери на Севиля, трябва да си осигурите костюм. Не прахосвайте времето си за кретон, който се продава на уличните спирки около катедралата в Севиля. Качествените андалуски търговци на дрехи са разположени по спираловидните улици около Plaza de la Alfalfa. (Внимавайте: Магазините са затворени между 14.00 ч. и 16:30 ч. за следобедна почивка).

Мъжете трябва да заобиколят клишето, че трябва да приличат на матадор, с онези неудобни стегнати панталони и да преминат към стила на местните хора, които яздят коне. Antonio García, традиционен магазин, който се специализира в принадлежности за професионална езда, предлага телешка кожа с пискюли и ефектни шапки, които хвърлят загадъчна сянка над очите.

Жените могат да имитират вида на циганската героиня Кармен. Похвалете се с автентично облекло за фламенко от Тaller de Diseño. Скъпият бутик предлага привлекателни рокли на шарки и точки, ивици и ярки цветя от дизайнерския екип Angela и Adela. Там можете да си намерите шал от бродирана коприна с пискюли и украшения, направени от черупка на костенурка.

Не много качествени барове могат да твърдят, че са на 337 години. El Rinconcillo е класика - той прилича на кичозен испански кораб със стъклописи по прозорците, с прашни бутилки бренди и дълъг дървен бар.

Севиля е препълнена от шоу програми с фламенко за туристите. La Carbonería се намира в бивш въглищен склад, разхвърляното, импровизирано пространство има нагънат покрив от фибростъкло, общи маси за пикник и малка сцена, където китаристите на фламенко и танцьори имат импровизирани изпълнения късно през нощта. Там можете да видите тълпи от студенти и тези, които обичат фламенкото.

Ако се чудите от къде да се снабдите със сложно замислените керамични плочки, които покриват голяма част на града, отправете се към Triana - стария цигански анклав на лявата страна на река Гуадалкивир. Неговите улици са обградени от магазини за керамика. Cerámica Santa Ana има фабрика към своя салон за продажби и внушителен избор от боядисани мивки, чинии и плочки, които варират от елементарни геометрични мавритански шарки до стилове със свещени и кралски окраски, нарисувани на ръка.

Следобедът, когато иберийското слънце направо гори, не е никаква изненада, че храната сякаш е направена да си стои студена. Бар La Cucaña предлага засенчени от дървета маси покрай ветровития бряг на река Гуадалкивир. Там можете да опитате различни видове ястия и питиета.

Следвайте последователите на фламенкото с тяхната пригладена назад коса в кок и щракнете кастанетите до резиденцията от ХVІІІ век, която е Музей на фламенко танца (Museo del Baile Flamenco). Едногодишният музей, ръководен от известния танцьор Cristina Hoyos, отдава почит на тази форма на изкуството, с три етажа от високотехнологични експонати, архивни снимки и костюми. Най-доброто от всичко е, че можете да седнете във вътрешния двор, за да шпионирате курсовете по танци и да подобрите някои свои движения.

Знаменитият готвач Ferran Adrià от известния El Bulli се намира на 25 минути с такси от центъра на града. Вмъкнат в много луксозния хотел Hacienda Benazuza, ресторантът представлява елегантна вечерна арена със сервитьори, облечени като френски прислужници с бели ръкавици. В този ресторант можете да се насладите на изискана и доста скъпа вечеря.

Основни туристически атракции от Севиля включват Катедралата - масивен готически шедьовър, където Христофор Колумб е искал да бъде погребан, и Alcázar - кралският палат и блестящ пример на стила Mudéjar, архитектурен хибрид на мавританските и християнски стилове, популярни между ХІІ и ХVІ век.

 
 

Ако искате да отидете до място, където няма толкова много хора - изберете Casa de Pilatos. Сградата - палат от ХVІ век, също в стил Mudéjar, е възхитително порутена с покрити стени, сложни куполовидни тавани с инкрустирано дърво и обрасли градини, които са съвършени за дрямка или за да наблюдавате настоящите жители на палата, херцозите на Medinaceli.
Севиля не представлява само древна история. Градът напоследък е поръчал на известни архитекти като Заха Надид, сър Норман Фостър и Сантяго Калатрава, да прибавят малко модернизъм в неговите средновековни улици. Берлинският архитект в Берлин Юрген Майер в момента издига огромна електрическа мрежа над стар пазар и руини. С това градът се надява, че ще осигури не само сянка, но и светло бъдеще.

    

0.0965