© World Guide ®

 

© World Guide ®
Интересно
Открий България
Вдъхновяващ свят
Дестинации
Връзки



Интересно / Дестинации

16 Юни 12, 19:57 / Автор: Аделина Лозанова Дневник.bg
Люксембург - не само един град

Люксембург, наричан и Малката Швейцария, често е смятан за град-държава поради съвпадението на името на държавата с това на столицата й. Всъщност страната се нарича Велико херцогство Люксембург и далеч не е само един град, а е разделена на 3 окръга и 12 кантона, в които са пръснати множество малки градчета. Градското население е около 91%.

Туристите търсят очарованието на държавата най-вече в малката, но космополитната столица с хилядолетна история, която е и международен финансов център. Но за да откриете уникалното наследство на княжеството, трябва да се разходите поне из една от провинциалните области, като можете да изберете между хълмовете и замъците на Ардените, митичните скали на Мюлертал, царството на виното в долината на Мозел, индустриалното и архитектурно богатство на Земята на червените скали. Един ден е достатъчен да се прекоси надлъж и нашир княжеството, но не и да се усети специфичната атмосфера на многобройните и ненаводнени с туристи прекрасни кътчета на тази малка страна.

Ако сте за първи път в столицата Люксембург, не се изкушавайте да посещавате музеите. Това може да направите при някое следващо посещение, когато намерите излишно време. Сега просто тръгнете по панорамния път покрай реката и след няколко часа ще се убедите, че сте разгледали нещо, което наистина си заслужава. Като в никакъв случай местните забележителности - катедралата "Нотр Дам" (ранен барок), кметството, дворецът на Великите херцози, площад "Гийом", паметникът на Великата херцогиня Шарлота, Площадът на армията, не трябва да заемат по-голямата част от времето.

Следвайки панорамния път, не може да не преминете по някой от прочутите мостове на Люксембурт, от които най-известен е "Адолф", разположен над реките Алцете и Петрус. Но истинските забележителности са скрити в подножието на мостовете, където неусетно води своеобразният лабиринт на крепостната стена, опасваща историческото сърце на града. Това е така наречената зона Grund (ниската част на града в подножието на крепостната стена). Освен многобройните подземни галерии, средновековното абатство, старата църква и средновековните къщички удоволствието се допълва от почти непосредствения досег до река Алцете, където можете да пуснете монетката си, ако искате да се върнете отново тук след време.

В случай че престоят ви в княжеството съвпада с уикенда, това е прекрасна и евтина възможност да си организирате сами импровизирана екскурзия до някой от съседните на столицата райони. Уикенд билет за малки групи от един до петима души, който важи за градски и извънградски транспорт в рамките на княжеството, струва едва 3 евро.

Високо, гористо плато, залесени хълмове, обградили скрити долини, облечени във всички цветове на есента, ви очакват само на петдесетина минути път на север от Люксембург в Ардените. Районът е прочут със своите средновековни замъци и крепости, сред които е един от най-големите в Европа - този в малкото градче Вианден. Ако не сте наели кола под наем (30 евро дневно) и сте се възползвали от уикенд билета, съществуват два варианта, за да стигнете дотам: през Етелбрук - модерен шопинг център, или през Дикирх - третия по големина град в княжеството (6 хил. жители) и важна комуникационна връзка с останалите градове.

  


Не случайно Виктор Юго е избрал изключително живописното градче Вианден за отдих в моменти на напрежение в личния си живот. Сега къщата, в която писателят е живял през 1871 г., е превърната в литературен музей, който и да не се посети, няма да е голям пропуск, но за сметка на това кафенето на терасата на ресторанта, надвиснала над река Ур, е задължително.

Не много тясната калдъръмена улица, водеща към респектиращия с размерите си средновековен замък, предлага гледка към няколко интересни архитектурни сгради - построеният през 1248 г. в готически стил храм на Ордена на Светата Троица, по-късно разнообразен с бароков олтар; църквата "Св. Никола"; старото кметство; монументът на театъра. Самият замък е построен през XI-XIV в. върху останките от римски форт и лагер на Каролингите и е една от най-големите и впечатляващи феодални резиденции в Европа.

Колекцията от замъци и крепости може да бъде допълнена с тези в Ларошет и Бофор по обратния път към столицата в североизточния район Мюлертал. Бижуто на туризма в княжеството, както често наричат град Ехтернах и околностите му, комбинира природни красоти и богато историческо минало. Многобройни пясъчници с причудливи форми, формирани преди милиони години, бълбукащи водопади, пещери с уникална флора превръщат Ехтернах в идеалното място за почивка. Не случайно градът е бил важен религиозен център още от времето на Ранното средновековие - известното бенедиктинско абатство е построено още през VII в. Многото забавления през лятото напомнят, че Ехтернах е не само историческо средище, а и модерен европейски град. Тук се провежда известен танцов фестивал, който привлича много посетители, а често за концерти гостуват и световноизвестни звезди.

Удоволствието от малкото пътешествие из княжеството завършва в обратния полет от Люксембург, по време на който имате възможност да се качите и да слезете сами от самолета - без автобусче или ръкав, както и да се повозите на малките машини на "Люкс еър", производство на канадската "Бомбардие".

---------------------
Площ - 2587 кв. км

Население - 460 хил. жители

Столица - Люксембург (85 хил. жители)

Държавно устройство - конституционна монархия начело с Великия херцог Анри

Етнически състав - люксембургци (71.2%); португалци (10.8%); италианци (5.1%); французи (3.4%); германци (2.3%); фламандци (1.4%); валонци (1.3%); холандци (0.9%); други (3.6%)

Конфесионален състав - католици (96.1%), протестанти (1.5%), източноправославни (0.2%); мюсюлмани (1.4%); юдаисти (0.3%); други (0.5%)

Официален език: френски и немски. Разговорен език - люксембургски.
 

0.0863