© World Guide ®

 

© World Guide ®
Интересно
Открий България
Вдъхновяващ свят
Дестинации
Връзки



Интересно / Дестинации

16 Юни 12, 19:59 / Автор: Източник: Bulgarian Post
Варшава приканва посетителите да се влюбят в нея

Съвременна Варшава е смес от лъскави нови небостъргачи, предвоенни сгради и мрачни бетонени комунистически реликви. Столицата на Полша е уникална със своята история – била е почти напълно разрушена през Втората световна война, а по-късно Старият град е изцяло възстановен в същия си блясък. Заради прекрасните сгради, църкви и паркове, за посетителите на Варшава е много трудно да не се влюбят в града.

В Полша е учтиво да носиш цветя, когато отивате в дома на някого, затова магазини за цветя има на почти всеки ъгъл на улиците във Варшава. Но градът едва сега осъзнава силата на цветята в по-голям мащаб. Има пъпки и цветове, които прибавят цвят навсякъде из столицата, от необикновения Стар град до центъра на оживената Варшава, съставен от апартаменти от масивен бетон, останали от комунистическата ера.

 


Варшава процъфтява по много начини. Това е град, който преуспява, нараства и процъфтява от шест десетилетия след като беше разрушен по време на Втората световна война и почти 20 години след рухването на СССР. Всичко това е донесло много радикални икономически и социални промени.

Съвременна Варшава е смес от лъскави нови небостъргачи, заобиколени от булеварди с много дървета, претрупани предвоенни сгради и мрачни бетонени комунистически реликви. Заведенията за хамбургери и пицариите се състезават за клиентите си заедно с ресторанти, предлагащи традиционни полски ястия като пироги. Нови скъпи коли си поделят пътя с претъпканите автобуси и трамваите. Задръстванията объркват шофьорите през деня.

Но това е по-старата Варшава - точно възстановена и пълна с църкви, дворци и паркове - и точно това изглежда привлича най-много посетителите.

За да получите усещане за града, който беше известен като Париж на Източна Европа преди Втората световна война, разходете се надолу по улица Nowy Świat (Нов свят), на която се намират много ресторанти, кафенета, книжарници и малки магазини. Тя е част от това, което е известно като Królewski Trakt на Варшава (Кралския път). Ще усетите как музиката на Фредерик Шопен се носи надолу от отворен прозорец на един от елегантните апартаменти на горните етажи. Фредерик Франсоа Шопен е полски композитор и пианист, който е най-известният представител на полската музикална култура и един от най-великите пианисти и творци в музикалната история.

Улицата също така е дом на сладката традиция на Варшава. Blikle, една от най-известните сладкарници в града, сервира торти и сладкиши от 1869 г.

Вероятно най-известната полска версия на поничката са големи топки с размер на юмрук, направени от сладко, ароматно тесто с мая, които се пържат докато не станат златисто-кафяви и са покриват с глазура. Но това, което е отвътре, им придава техния уникален вкус: пълни са със сладко, направено от розови листенца и захар. Най-вкусни са, когато са още топли, тогава всъщност е трудно да изядеш само една.

Оживената улица Nowy Świat се слива в елегантната улица Krakowskie Przedmieście, когато наближавате Стария град (Stare Miasto). Следвайте тълпите до кралския замък и колоната, която държи статуята на краля на Полша Зигмунт III, първи издигнат през 1644 г.

Павирани улици водят до сърцето на района: пазарния площад на Стария град (Rynek Starego Miasta), където посетителите са обградени от живописни пастелни сини, розови и жълти сгради, покрити с покриви от червени дъски, където настроението е толкова весело, колкото цветовете.

Обядвайте в открито кафене, купете си кехлибарен гердан от един от магазините на площада, оставете се художници да ви нарисуват карикатура или просто нахранете гълъбите. Независимо от това, което правите, площадът е чудесно място за почивка.

Този исторически център на Варшава, който войсковите части на нацистите почти напълно разрушиха през 1944 г. и който беше внимателно построен отново след войната, е определен за място на световно и културно наследство от ЮНЕСКО през 1980 г. "Това е блестящ пример на почти пълна реконструкция на цялата история, обхващаща периода от ХІІІ до ХХ век", казват от ЮНЕСКО.

За да избягате от тълпите, върнете се до Кралския път и тръгнете по посока Aleje Ujazdowskie - величествен булевард, на който се намират много посолства. Тук ще намерите входовете на варшавския парк Łazienki Park (буквално - парк на тоалетните), който някога е бил лятната резиденция на кралското семейство на Полша. Днес този парк представлява почти 200 акра спокойствие в средата на града и е съвършеното място за разходка из широките задни улици, обградени от гъсти зелени дървета и прави поляни.

Спокойният Pałac na Wyspie, Дворецът на островите, е едно от няколкото исторически места, които трябва да бъдат видени в парка. Сред многото други удоволствия са гледането на игривите червени катерици, които се разхождат по тревата и взимането на пъстрата перушина от пауните, които също се разхождат в парка. Катериците до такава степен са свикнали с хората, че дори могат да скочат на коляното ви без да се страхуват (и по-уплашените ще бъдете вие, отколкото те).

Наблизо ви чака друга традиция на Варшава. За десетилетия статуята на Фредерик Шопен е привлякла любители на музиката и пианисти за концерти на открито на полски композитори. Те всяко лято изнасят концерти под паметника, а тълпите се събират в обграждащата розова градина, която също така служи и за зала.

Но всяка разходка през Варшава е също и преминаване през трагичната история на града. "На това място нацистите застреляха 30 поляци", такъв надпис можете да прочетете върху каменна таблетка на улица Nowy Świat.

Има много такива места в столицата. Паметници отдават почит на многото хиляди убити по време на въстанието във Варшава - цивилна борба за освобождението на града от германската окупация през 1944 г.

Някои от сградите, които преживяха Втората световна война, все още имат видими дупки от куршуми в техните фасади. Това всичко са незабравими напомняния за болезненото минало на града и за това, което е преодоляно.

"Влюбете се във Варшава" - столицата приканва посетителите с лозунг, отпечатан на постери навсякъде из града. И това не е трудно да се направи.

    

0.0996