© World Guide ®

 

© World Guide ®
Интересно
Открий България
Вдъхновяващ свят
Дестинации
Връзки



Интересно / Дестинации

16 Юни 12, 20:00 / Автор: Източник: Bulgarian Post
Прага е вълшебната столица на Европа

Градът на стоте кули е една от най-добрите дестинации в Европа. Според официалната статистика посетителите в чешката столица са се увеличили двойно през последните 7 години. И има защо – в Прага ще се насладите на прекрасна архитектура, заради която градът е признат за един от най-красивите в света.

Забравете всички мисли на Кафка, пост-комунистическата твърдост и повечето от старите идеи за Прага. Вместо това очаквайте съвременен, извънредно обитаем град, който е най-западният град (буквално и преносно) между целия бивш комунистически блок от столици.

Като един от най-старите и красиви градове, претърпели значителни поражения през Втората световна война, днес Прага е сред най-посещаваните от туристи. Известен е с многообразната си архитектура от различни периоди - барок, рококо, готика, романтизъм и други.

Космополитната чешка столица е дом на най-добрите ресторанти и ново поколение дизайнери, както и купувачи с усещане за стил помагат да разтърсят сивотата и недоразуменията на миналото. За щастие, готическите кули, павираните алеи, мостовете и местните жители, са великолепни.

Понякога Прага изглежда като нищо повече от колекция от пропуснати детайли. Посетете църквата Tyn Church. Ако вървите покрай северната й стена, скоро ще стигнете до малък площад с тесен път. Минете през него и ще влезете в малката улица Tynska, където е входът на едно от най-добрите скривалища в Стария град, наподобяващо заключена врата на плевня.

Tynska literarni kavarna е „литературно кафене" и книжарница, където местни писатели и студенти се събират в куполовидни стаи и тиха тераса. Въпреки че то е точно в сърцето на Стария град, имате усещането, че е на километри от тълпите от хора.

Може би не сте очаквали, че славянска столица може да бъде начало на италианската култура, но Прага е била дом на бележити италианци, откакто през ХVІ век Рудолф ІІ е използвал художника Джузепе Аркимболдо, Отавио Мисерони и скулптора Алесандро Абондио.

Днес изкуството е кулинарно. Проверете Vino di Vino, винен бар в Стария град, който напоследък прибави малка селекция на рецепти от планинските райони. Източноевропейското вино е свикнало да бъде обект на подигравки, но сега френските и испански винени компании правят значителни инвестиции в района.

Прага е пълна с кафенета, но никое не е съвършено както Grand Café Orient, възстановено кафене, което се намира в Музей на чешкия кубизъм. След вашето посещение, проверете експонатите на кубистските картини, съоръженията и архитектурата. Въпреки че готиката е повече от очевидна, останките от кубизма са основни стилове в града.

Може да ви се струва, че обяд е рано д ас епие бира, но чехите често пият няколко бири още от закуска. Наградете се за вашето търпение с бирен обяд. Както препоръчват пътеводителите, посетете Pivovarsky dum. За съжаление обаче заради цялата тази похвала почти е невъзможно да получите маса. Това, за което вашето ръководство не пише, е Pivovarsky klub, кръчма, която е отворила през 2005 г. Някои от големите месни ястия се продават на килограм, особено големите порции от печено свинско.

Източна Европа може да не е известна със своето чувство за стил, но малка група чешки дизайнери се опитват да променят това. Отправете се към старото еврейско гето, където три-четири пресечки около испанската синагога са дом на половин дузина бутици. Започнете от Navarila, който продава енергични, грубо изплетени поли и подрязани пуловери и вземете безплатната карта за Чешкия моден център за другите дизайнери в областта.

Когато туристите препълнят центъра, жителите на Прага се отправят на изток. За да получите поглед над това, как местни жители се забавляват, качете се на метрото и идете до Jiriho z Podebrad, площад, който разделя две околности - Vinohrady и Zizkov. С неговите липи и архитектура, Vinohrady е чудесно място за живеене. Но за страхотна нощ навън, нищо не може да се сравни със Zizkov.

Минете покрай внушителната телевизионна кула на много нива Palac Akropolis, популярен клуб, където свирят много групи и е място, където се консумира сериозно количество бира.

Завършете нощта в Blind Eye, бивше контрабандно място на алкохол, което стана легално, въпреки че клиентите още трябва да звънят на звънец, за да влязат. Ако все още сте будни, когато барът затваря в 5.00 ч. сутринта, минете до моста Чарлз и гледайте изгрева. Това вероятно ще е единственият момент, когато някога ще видите статуите без да са обкръжени от тълпи от хора.

Старият град

Старият град или Старе место (на чешки: Staré Město) е името на част от централния район на Прага. Интересни забележителности на Стария град са Староместкият площад с астрономическия часовник, църквата на Дева Мария пред Тин и Карловият мост. Характерни за града са и тесните улички.


 

Староместки площад

Староместкият площад (на чешки: Staroměstské náměstí) е централното място на Стария град. Разположен между Вацлавака и Карловия мост площадът е нерекъснато оживен от туристи, особено през летния сезон. Около площада се намират две църкви - Дева Мария пред Тин (построена в готически стил) и бароковата Свети Николай. На площада е разположено старото кметство на града, известно с кулата с астрономическия часовник В центъра на площада се намира паметникът на Ян Хус - църковният реформатор, който е изгорен на клада заради идеите си. Паметникът е построен през 1915 г., за да отбележи 5 века от неговата смърт.

Карлов мост

Карловият мост (на чешки: Karlův most) пресича река Вълтава. Строежът на „Пражкия мост" (както е наричан в началото) започва през 1357 г. под покровителството на Карл IV, и завършва в началото на ХV век. Мостът, чиято цел е да свърже Стария град и замъка, става известен като Карлов мост едва след 1870 г. Мостът е 516 метра дълъг и 10 метра широк. На него има две кули от страната на Мала страна (района под замъка) и една откъм Стария град. Кулата от страната на Стария град често е определяна като една от най-удивителните секуларни готически постройки. По протежението на моста има повече от 30 скулптури на светци, издигнати в бароков стил в началото на ХVІІІ век.

Църква на Дева Мария пред Тин

Дева Мария пред Тин (на чешки: Chrám Panny Marie před Týnem) или само Тин е една от забележителностите на Стария град на Прага и главната църква за тази част на града от ХІV век насам. Тя е в готически стил.

Прага, наричана още Златния град, е един от най-красивите европейски градове. Тя съчетава исторически паметници, архитектурно, интелектуално и духовно наследство.

    

0.132