© World Guide ®

 

© World Guide ®
Интересно
Открий България
Вдъхновяващ свят
Дестинации
Връзки



Интересно / Дестинации

16 Юни 12, 20:01 / Автор: Източник: Bulgarian Post
Будапеща предлага запомнящи се ваканции

Подобно на синята река Дунав, която разделя Касъл Хил в Буда от булевардите на Пеща, унгарската столица Будапеща има изтънчена и хедонистична страна. Великолепието на стария свят, зашеметяващата архитектура и богатото културно наследство дават на Будапеща нейната безспорно благородна атмосфера.

Столицата на Унгария Будапеща е една от най-атрактивните дестинации за туристите, тъй като в града максимално са запазени историческите и културни забележителности.


 

Будапеща също така предлага изобилие от възможности за отпускане, почивка и разтоварване с всичко - от опера и вино до нощния живот и изящното изкуство. Някои от тези луксове обаче са твърде скъпи. Поради това има богато украсени публични бани, магазини за модни украшения с пазарни цени и красиви музеи, които не струват нищо. Така че - която и страна да изберете, позволете на любопитството ви да бъде вашият водач.

Неоготическата сграда на Унгарския парламент прилича на една много тайнствена църква или дори корпоративен център на вампирите. За чудесни изгледи от тази смесица от извивки и огромни куполи, които хвърлят сянка над Дунава, пресечете реката до Angelika Cukraszda - кафене и бар с много места на открито. Там можете да наблюдавате местни жители да се разхождат покрай брега и да пият местната бира Dreher, докато залезът проблясва над заострените бели фасади.

Будапеща е дом на една от най-енергичните хранителни сцени на Централна Европа, с кухни, които приютяват съвременния усет с класически унгарски ястия. Прекрасен пример е Dio, който от отварянето си през януари, е придобил бързо репутация на един от най-добрите в града, с лъскав, изискан декор, който има и елементи от традиционното фолклорно изкуство. Менюто също включва съвременни и традиционни ястия.

От Лист и Барток до Anima Sound System и нашумелия диджей Yonderboi, музикалният живот в Будапеща кипи. През летните нощи безплатните концерти привличат големи тълпи от скеитбордисти и колоездачи на градския любим площад Erzsebet ter, където нощният клуб и място на изкуството Godor Klub представя всичко - от ромски рап до джаз.

През последното десетилетие улица Kiraly се е превърнала от алея в главна дизайнерска дестинация с дузина бутика в няколкото пресечки между улиците Nagymezo и Kaldy Gyula. В някои магазини можете да намерите грижливо изработени железни лампи за желязо с ръчно направени хартиени абажури и плюшени завеси от унгарските тъканни производители.

По магазините можете да намерите и старинни борови мебели, както и разтегателни маси, които са направени от преработено дърво.

Азиатски съкровища могат да бъдат открити в музея на Gyorgy Rath, във вила от 1870 г., която прелива с индийски скулптури от тиково дърво от ХVІІІ век, древни статуи на Буда и статуетки на западни търговци от династията Танг. За да видите съвременното унгарско изкуство, идете до музей Kogart.

Когато стане горещо, жителите на Будапеща се отправят към Хълмовете на Буда, голям парк, покрит с гъсти букови и дъбови гори. И един от най-добрите начини да стигнете до там е детският железопътен път. Служител от комунистическата ера дава работа на местни деца, които взимат билетите, обявяват съобщенията, изсвирват сигнал за отбой и правят всичко преди задвижването на двигателя на влака. Пътуването е един час във всяка посока, но можете да слезете по време на пътуването, за да походите пеша или да пиете кафе.

Винари от Аржентина, Франция и Испания са направили напоследък големи инвестиции в унгарските лозя. За да усетите най-хубавите вина на Унгария, посетете Magyar Borok Haza или Къщата на унгарските вина, която се намира до Замъка на Буда. Неговите изби са пълни с повече от 700 различни унгарски вина, от които близо 50 можете да дегустирате по всяко време.

Можете да посетите и Piaf Klub - ултраготина столица на нощния живот в Будапеща. На горния етаж можете да се настаните в червено - кадифено канапе, където джазът се носи през тъмнината и мрачното пространство. В контраст - на долния се етаж се носи диско музика от 80-те години на миналия век.

Будапеща има дълга традиция на отлични кафенета, с начело с Muvesz Kavehaz, привличащо клиенти повече от век. Само през улицата се намира новото Callas Café, което има чудесна Арт-деко атмосфера на площада пред Унгарската държавна опера.

Искате да видите как другата половина от хората живее? Будапеща няма никакъв недостиг на великолепни домове от ХІХ век. Вървете надолу по булевард Andrassy до Пощенския музей, от 1886 г. в който има полилеи от кристал, характерни тапети и плюшени материи, и ще видите колекцията на музея от антични пощенски картички, телеграми и все още функционираща пневматична система. Музеят е безплатен в неделя.

Будапеща е била прочута със своите лечебни бани още от римски времена, когато градът беше известен като Аквинкум (основан около 89 г. на мястото на по-старо келтско селище в близост до бъдещия квартал Обуда (Стара Буда). От 106 г. до края на 4 век той е столица на провинция Долна Панония.). Между най-почитаните са баните Szechenyi, които се намират отгоре на станция на метро (Szechenyi furdo) в средата на Градския парк. Szechenyi има 15 езера, които са студени и топли.

Унгарската столица се сланви и със своя най-голям търговско-развлекателен център в Централна Европа - „Уестенд сити сентър". Там ще откриете множество магазини, ресторанти, кафенета, кина и други.

Будапеща е известна и със своята писта за Формула 1, изградена на около 20 км от града през 1986 г. Ежегодно в средата на август, за да наблюдават Формула 1, пристигат около 120 000 фенове от цяла Европа.
 

0.0841