© World Guide ®

 

© World Guide ®
Интересно
Открий България
Вдъхновяващ свят
Дестинации
Връзки



Интересно / Дестинации

24 Юни 12, 22:53 / Автор: Източник: Bulgarian Post
Рига се превърна в една от най-привлекателните столици в Европа


Столицата на Латвия впечатлява, както с историческите си забележителности и архитектура, така и със забавленията, които се предлагат на чужденците. Рига е голям град, който притежава емоционална атмосфера и изисканост. Със зашеметяваща архитектура в стил Ар деко, енергичен нощен живот и разнообразни ресторанти, съветският мрак на града е заменен с балтийски оптимизъм.

Латвийската столица Рига отново принадлежи към най-големите столици на Европа, които впечатляват със своята красива архитектура, уютни ресторанти и кафенета, неворятна завладяваща атмосфера. Икономиката на Латвия, една от най-бързо развиващите се в Европа, процъфтява, придавайки на Рига остра, електрическа привлекателност на преуспяващ град.

Рига е била управлявана от руснаците, поляците, германците и шведите, и всички те са оставили своя следа в града. Научаването на скорошната латвийска история до голяма ще удължи вашето време в Рига. За целта има съвършено място, от което да започнете със своята обиколка на столицата. В средата на 60-те години на ХХ век, руснаците са построили музей на революцията в югозападния ъгъл на Стария град. След освобождението обаче Латвия го превърна в Музей на окупацията (входът за музея е безплатен).

 


Това е е един от най-добре замислените проекти и добре подредените исторически музеи в Европа. Неговата изчерпателност е необикновена, взимайки всичко от латвийските партизански, нацистки и съветски униформи до пропагандни плакати, от шахматни фигури, направени от желязо и дърво до покъртителни, написани набързо бележки, хвърлени от влаковете от депортираните до Сибир.

Старият град на Рига (Vecriga) е кутия на чудесата. Най-добре е той да се изследва безцелно, да се водите само от очите и фантазията си. Ако трябва обаче да си изберете място, от където да започнете, това трябва да е Катедралният площад (Doma Laukums), който се намира точно от другата страна на Музея на окупацията. В неговия център е огромната средновековна катедрала, построена през 1211 г. от Алберт фон Буксхоеведен, немски мисионер-воин, който е плавал на север, за да убеди латвийците-езичници да сменят вярата си.

По-интересната сграда обаче е къщата на Blackheads, която се намира на южната страна на площада. Изградена е, за да бъде дом на търговци и моряци и получава името си от техния покровител Мавриций, или Маурис, обрисуван обичайно като въоръжен мъж. Съветският съюз завърши разрушението на тази великолепна готическо-холандска ренесансова сграда, която Втората световна война беше започнала. Нейната тевтонска архитектура беше разрушена, но след независимостта, тя беше една от първите постройки, които бяха реставрирани.

В Рига може да откриете едно от добрите завещания от СССР - съветската кухня: добре подправената, обилна кухня на Азербайджан, Грузия и Армения. Не позволявайте етническият кичозен декор - керпичени стени, килими, дървени маси - да ви разубедят да се потопите за първи път в менюто. Шашлик (кебап, наречен заради шашките или сабите, на които се приготвя) е добре подправен и съвършено сготвен. Кавказката кухня блести със своите ароматни ястия.

Ресторант Osiris е отворен през 1994 г., което го прави институция в Рига. Ресторантът привлича смесица от градски професионалисти, творци, писатели и политици; той е сред първите достъпни за гейове места в Рига, но остава гостоприемен за всички. Неговото меню се променя ежедневно.

В Стария град има богат избор от ирландски барове, но за да завършите по-добре вашата вечер, идете в бар Galerija Istaba, на север от района на елегантния парк Vermanes. Неговият първи етаж е галерия, запълнена с малки предмети, които са направени от местни творци. Вторият етаж е уютен, приятен бар, който привлича всяка нощ голяма част от бохемите в Рига.

Като своите съседи, Латвия взима своите сауни на сериозно: повечето хора предпочитат да да се втурват между сауната и студения басейн вместо в спешното отделение. Няколко часа обградени в евкалиптова пара е идеален начин да се отървете от махмурлука си от предната вечер.

Taka Spa е един от най-известните СПА-комплекси. Там можете да намерите голяма стая със сауна, по-гореща стая с пара и три езера: студено, средно топло и джакузи. Идеята е да се местите от сауната на парата, да станете колкото се може по-горещи, и тогава да се гмурнете в студена вода. Усещането наистина е ободряващо и ще се почувствате подмладени.

Рига се развива през късния ХІХ и ранния ХХ век и нараства по население и богатство. Най-видимата останка от този разцвет може да бъде видяна в неговата архитектура: градът има една от най-големите колекции от сгради от стила Ар Нуво в Европа. Alberta Iela, на север от Esplanade и Kronvalda Park, е най-красивата самотна улица, където можете да разгледате тези архитектурни съкровища. Михаил Айзенщайн - бащата на филмовия режисьор Сергей, е проектирал някои от най-забележителните сгради.

Магазините за антики на Рига предлагат ценни предмети: всичко от стари произведения на изкуството до църковни артифакти и съветски дребни предмети. Малките магазини са разпръснати из града. За книги, предимно на латвийски или руски, проверете в Jumavas Antikvariats.
Никое пътуване до Рига няма да бъде завършено без да посетите големия Централен пазар в интересната, мръсна област на града, известна като Maskvas Forstate (предградието на Москва). Пазарът е съставен от почти 1 200 търговци, които се простират наоколо. Доставчиците са подредили повече или по-малко стоки и дори да не си купите нищо (въпреки че ще е срамота, ако се приберете вкъщи без пита великолепен латвийски rupjmaize (черен хляб), просто се разходете из пазара.
 

0.1683