© World Guide ®

 

© World Guide ®
Интересно
Открий България
Вдъхновяващ свят
Дестинации
Връзки



Интересно / Дестинации

24 Юни 12, 22:56 / Автор: и снимки: Николета ПОПКОСТАДИНОВА в.Капитал
Атина: много шум за всичко
От първата глътка тежък, влажен атинянски въздух до последната не може да сте сигурни дали този град е ориенталски или средиземноморски. Най-вероятно двете не се самоизключват, а се допълват. Атина е много шумна, мръсна, цветна, контрастна и космополитна. А за да я харесате, трябва да сте упорити и смели. Помага и предварителна подробна информация от инсайдър за тъмните и слънчевите кътчета на гръцката столица. Защото тя наистина е

Европейският Ню Йорк

Тук с преминаването от единия тротоар на другия прекрачваш и границата между съвсем различни вселени. От комерсиално-туристическата глъч на улични търговци на сувенири, безброй кафенета и таверни, надвикващи се латерни и музиканти в района на Монастираки с плашеща лекота и дванайсет крачки можеш да попаднеш в света на икономическата емиграция. Ако по невнимание се откъснеш от неспирния човекопоток туристи или полюбопитстваш каква е онази тъмна, пуста, миризлива улица, се озоваваш в една паралелна, мизерна реалност. Както спокойно си се шляеш по Плака след обилен, типично гръцки обяд, разгледал си витрините на търговската "Ерму" и си се оставил на течението зяпачи по сеирджийската "Адриану", само едно неориентирано кривване те дели от бул. "Атинас", който прилича на американско гето. Като външна граница на Европейския съюз Гърция дълги години е привличала африканци, азиатци и европейци с надеждата за по-нормален живот. Но вместо да се влеят в атинянското всекидневие, те са се обособили в неприветливи, било то и суперцентрални райони на концентрирана икономическа емиграция. За "Атинас" са характерни зловония и стичащи се по тротоарите вади от съмнителни течности. Всички те идват от откритите хали, където се продават пресни риби и меса. Е, поне на тази улица половин литър минерална вода струва 30 евроцента, а не едно или две евро, както е в туристическите райони на Плака, Монастираки или Акропола.

 
Атина от хълма на Акропола


Следва пл. "Омониа". Всъщност има безброй начини да се озовете там, защото е точно в центъра на картата, изглежда като пъпа на града и от него тръгват важни булеварди. Освен това е и транспортен възел. Но ако някъде в Атина има вероятност да ви ограбят, ощипят по задника, направят неприлично предложение или пробутат лъскави дрънкулки, най-вероятно е да ви се случи на "Омониа". Това е сборният пункт на всякакви дилъри, сводници, далавераджии, техните подопечни и денонощните шумни разправии са неизбежни. Горещо ви съветваме да избягвате това място, ако не държите на екзотиката и неприятностите. Ако ли пък няма как да го заобиколите, постарайте се да изглеждате колкото се може повече като местни - никакви карти, багажи и въпроси към съмнителни субекти.

От "Омониа" тръгва бул. "Стадиу" към "Синтагма", което си е задължителна туристическа дистинация. На пл. "Ситагматос" е парламентът - мощна неокласическа сграда с голям мраморен площад и паметник на незнайния войн. През деня атракцията тук са многото гълъби и войниците в типични гръцки носии, които се сменят да пазят парламента. Привечер атиняните в ранна тийнейджърска възраст превръщат локацията в скейт площадка и хотспот за срещи и пиене на бири.


Бодрата смяна на пост пред гръцкия парламент


Успоредна на "Стадиу" е "Панепистимиу", буквално означава университет. Тук са неокласическите сгради на библиотеката и Атинския университет. Следващият булевард "Академиа" впечатлява с бляскавите си луксозни магазини и съответстващите им входове на жилищни сгради. И поредният контраст е паралелната "Солонос", която е по атинянски пъстра и мръсна. А ъгълът й с "Ипократус" е известен като стоянка на проститутки в подходящите часове на денонощието. Плетеницата от тесни улиците след "Солонос" са буржоазни квартали, които са любимата ни част от града.

На това място туристи рядко идват, а именно тук са

Атмосферата и чарът на Атина

Кварталът "Екзархия" е прекрасен за разходки и вкусно хапване в някое от малките ресторантчета по забутаните улици. За кафе или вечерни коктейли улицата е "Скуфа". От двете й страни се надпреварват за вниманието ви стилни, но много непринудени оживени заведения. Всичките пълни. Коктейлите са от пет евро за безалкохолните до десет за алкохолните. Видовете кафета варират между три и пет евро.

В понеделник и сряда следобед, както и в неделя нищо не работи освен няколко хранителни магазина. На всичкото отгоре в Атина сиестата е официален и свещен обичай. Наконтени, чак към девет-десет часа местните отиват да вечерят по таверните. След което започва нощният живот. В един през нощта петък и събота трафикът по атинските булеварди е като в пиковите часове в София. Ако сте решили да се включите, непременно си вземете по-хубави дрешки, защото местните са много суетни и направени и просто няма да се чувствате уютно в тълпата от фризури, аромати, лъснати обувки и симетрично загащени ризи в добре изгладени панталони.


Пътят към любимия на туристите Монастираки


А като сте в Атина, непременно трябва да опитате салатите от хорта и фава. Тук е и раят на гръцката салата - с много, много зехтин и маслини. Ако сте фен на патладжаните, това е вашата кухня. Сервират ги във всякакви вариации, както и в гръцката мусака. В момента, в който сядате, било в таверна или кафене, ви сервират вода с лед и чак като преглътнете ви питат за поръчките. Ако имате повече време на разположение, може да вземете метрото и да идете в Пирея. Тя е самостоятелна административна единица с население от 1.5 млн. души, но се води морската гара на Атина. Тук са крайморските таверни, където трябва да опитате пресни октоподи, калмари и риба с узо за аперитив и рецина с основното. А за храносмилане ви препоръчваме разходка на яхтеното пристанище, където са акостирали фамозни яхти. Ако разполагате с още един ден, след като сте опознали Атина, вземете ферибота от Пирея до Егина. След един час плаване ще смените градския пейзаж с островен. А другата атракция тук са пресните октоподи на скара на пазара. На дамите препоръчваме да тръгнат с един празен куфар, защото в Атина магазините с красиви, достъпни, качествени, известни или анонимни обувки са на всеки ъгъл.

За гърците ще кажем само, че са безкрайно емоционални. Ако някой спре колата си пред вашата и лично дойде до прозореца ви да ви ц-ка и дз-ка на гръцки, много вероятно е да ви се извинява, че е направил рязка маневра на светофара. Изобщо - Атина е чудесна дестинация да разнообразите своя октомври. Топла, шумна, пъстра, пълна с изненади, с много мераклийска кухня и отлично узо.

Практична информация

По суша до Атина се стига с автобус за 90 евро в двете посоки и с влак, спален вагон за 85 евро в двете посоки. Самолетните компании, които летят дотам, са Hemus Air, Аegean и Оlympic airways. А цената зависи от това колко време предварително сте си закупили билета.

Хотелите с три звезди по атинските стандарти в хубави райони са около 70 евро, а с пет звезди - около 120 евро на нощувка. Хостелите са от 11 до 25 евро.

Туристическият център е Монастираки, където може да ядете за по 20-25 евро на човек традиционни гръцки ястия. По-автентичният район е Екзархия, където същото удоволствие ще ви излезе около 15 евро.

Търговската улица за пазаруване е "Ерму", където ще намерите много световни марки. Тя се намира в най-туристическата част Монастираки, но в целия град има пръснати магазини за какво ли не.

    

0.0967