© World Guide ®

 

© World Guide ®
Интересно
Открий България
Вдъхновяващ свят
Дестинации
Връзки



Интересно / Дестинации

24 Юни 12, 22:58 / Автор: Дора Дончева Дневник.bg
Канцонета с тръпчиви нотки
Трентино - Алто - Адидже

Звучно като канцонета, наименованието на Южен Тирол в Италия разпръсква във въздуха тръпчивия аромат на лозите. Встрани от изтърканите туристически дестинации северната планинска част на Италия е магнетична и очарователна. Основен принос за това имат наперените върхове на Доломитите, странните ритмични промени на растителността от средиземноморска в суровопланинска, огледалната повърхност на езерата и руините на поне 300 замъка.


  

Италианците ценят всеки сантиметър земя и грижливо го засаждат, най-вече с лозя. Хармоничните зелени масиви на планините са ритмирани от геометрично правилни обработваеми равнинни площи. Панорамните пътища пресичат Доломити ди Брента, преминават каскадните гледки на Мадона ди Kампильо и Пасо Села и се оттичат до Алпите и долините на Тирол. Местата за почивка и съзерцание на природните прелести са определени от архитекти, а самите шосета са предизвикателство не само за автоманиаци, но и за колоездачи, мотоциклетисти и катерачи. Областта е присъединена към Италия след Първата световна война. Тук всички са билингва. Повечето южнотиролци с гордост отбелязват немския си корен.

Лаго ди Гарда

Най-голямото езеро в Италия. Любителите на природните красоти обикалят всичките 60 езерни километра, за да запечатат с телеобективите си отраженията на планинските грамади. Над 180 ресторанта, барове и дискотеки оставят приказни отблясъци през нощта. Оттук започват няколко екстремни катерачески маршрута до най-високите точки в планината - Монте Стиво и Алтисимо (2000 м). Мекият климат и местния вятър "ора" дават възможност за развитието на уиндсърф и яхтинг.

 
 

Терме ди Комано

СПА вълната тук стъпва на здрави традиции. Новият балнеоложки център привлича с лековитата вода, богата на магнезий и калций, масажи и алтернативни терапии над 20 000 души на седмица. След пет минути автовлакчето ви отвежда в Балбидо и Ранго от XV-XVI век. На входа на долината Марча, в Балбидо (760 м), обитателите са по-малко от 500 души. Основната забележителност тук са изрисуваните фасади на къщите, инициатива на скулптора Марио Ричи. Фигурални композиции, религиозни сюжети и битови сцени превръщат Балбидо в галерия на стенописа. Най-високата населена точка в района на Бледжио е Ранго (800 м).

Старинната каменна архитектура и запазените традиции привличат множество туристи всяка година. Атракцията през юли е симпозиумът за дървени пластики, провеждан на открито под наблюдението на публиката. Другата туристическа посока е в основата на Доломитите, където на върха на хълм се извисява замъкът "Стенико". Днес залите му са превърнати в пространство за съвременно изкуство и мултимедия, което всъщност е практика в Италия. През ноември кулинарният фестивал в Сан Лоренцо ди Банале обръща вятъра. За три дни кулинарни трентински деликатеси и винени изкушения стават магнит за туристите.

Доломити ди Брента

Групата на Доломитите е разтегната като красива стена в рамките на 40 км в западния край на Трентино. Най-високият връх е на височина 3173 м. Около върховете живописни долини оформят пейзаж, който местните наричат парадизо. В този рай е и Адамело-Брента, природен резерват на над 600 кв. км площ. Наблизо са водопадите на Валесинела. В централната част на групата на Доломитите се намира един от най-известните ски курорти - Мадона ди Кампильо. Ски пистите са с дължина над 50 км, седем от тях са с изключителна трудност, спускането е шеметно. Хотелите са толкова много, че почти е невероятно да няма места. Архитектурата е смесица между алпийски стил, италианска готика и модерност. Цените са луксозни, но и обстановката - също. Малко по на север са Алпите. Новачела - най-голямото августинско абатство в Тирол. Манастирският комплекс е напластяване на готическа, барокова и рококо атмосфера. В библиотеката се съхраняват ръкописи от X - XV век. Производител на известното вино новачела, абатството се грижи и за ботаническа градина с редки и екзотични видове. Рококо замъкът "Свети Анджело" е средище за модерно изкуство.

Перджине

Градът е в средната част на Трентино, на река Фарсина, приток на Адидже. Над 20 хил. обитатели пренасят във времето наслоената култура. Топлите пастелни тонове по фасадите отразяват слънчевите лъчи по залез и целият град придобива общ колорит на топла охра, умбра и керемидено червено. В Перджине нито една сватба не се смята за истинско светско събитие, ако тортата не е направена от Лучано Озер, потомствен сладкар и видеоартист. Неговите мултимедийни спектакли се представят в градината на другата местна забележителност -замъкът "Перджине". Построен през IX век, той до днешни дни търпи различни функционални и архитектурни промени.

Заради стратегическото си местоположение през вековете често е бил обект на набези и е бил опожаряван многократно. По-късно, през XIII век, управата на Тирол го връща на църквата в Перджине със специален декрет благодарение на намесата на епископа на Тренто кардинал Бернардо Клесио. Днес новите собственици на замъка швейцарците Верена Неф и Тео Шнайдер са го преобразили в луксозен хотел-ресторант и галерия.

Панорамната гледка над долината Сугана е невероятна. Най-добрата възможност да се насладите на залеза дава паркът на психиатричната болница Tre castagni, където тази година бе поставено началото на първия международен симпозиум по скулптура в камък и дърво. "Споменът от амнезията", темата на форума, обедини творческите търсения на автори от Италия, Франция, България, Аржентина, Испания. Артистичното събитие привлече за 10 дни над 30 хил. почитатели на изкуството от страната. Инициатор на събитието е скулпторът Паоло Вивиан, известен с концептуалните си проекти, изследващи колективната памет. Психиатричната болница е най-голямата в целия Южен Тирол. Съпругата на Мусолини е била принудително хоспитализирана за няколко години тук. В близост до града е красивото езеро "Калдонацо", любимо място на плувци и любители на сърфа.

Тренто

Административният център Тренто, разположен в подножието на Алпите, предполага архитектурни предизвикателства и прекрасно кафе в центъра до фонтана на Нептун. Според легендите градът е основан още 4 века пр. Хр., а заради трите хълма ограждащи селището римляните го нарекли Тридентум. През XVI в. тук в църквата "Санта Мария Маджоре" се провежда знаменитият Тридентски събор, на който католическата църква утвърждава догмите си. Италианският ренесанс и немската готика са най-често срещаните архитектурни стилове. Мост между историята и новото време поставя архитектът Анжиоло Мацони.

През 30-те години той предлага нов вид урбанизъм от стъкло,бетон и метал. Туристическите разходки започват от катедралата на името на покровителя на града Свети Виджилио. Преминават през внушителния замък "Буонконсилио", превърнат в музей за древно изкуство, стигат до Палацо дел Албере, ренесансова сграда на брега на реката Адидже, музей на съвременното изкуство .Оттук почитателите на неформалните форми и интелектуални предизвикателства поемат към МАРТ, музей в Роверето, вторият по големина град в Трентино. Кръгъл голям площад, покрит с авангарден купол от метал и стъкло, бележи входа към 60 000 кв.м изложбена площ. МАРТ е събрал богата колекция на най-доброто световно изкуство от XX и XXI век. Футиристичната сграда е на архитекта Марио Бота.

    

0.1341