© World Guide ®

 

© World Guide ®
Интересно
Открий България
Вдъхновяващ свят
Дестинации
Връзки



Интересно / Дестинации

24 Юни 12, 22:59 / Автор: Източник: Bulgarian Post
Столицата на Литва съчетава миналото със западната съвременност

Литовската столица Вилнюс започва да навлиза в списъка с предпочитаните туристически дестинации. Градът е бил разрушаван многократно от пожари, бомбардировки, чужда окупация, но и днес е запазил уникалния си характер. Във Вилнюс могат да се видят готически катедрали като църквата "Света Анна" и замъци, строени между ХIV и ХVI век.

Павираните малки улички, които се вият през Вилнюс са по-подходящи за коне, отколкото за превозни средства. Мястото има неочаквана историческа архитектура и огромни крепости, които шепнат за средновековната смелост. Съвременността във Вилнюс несъмнено се натрапва, като повечето европейски столици, и в града има магазини на Prada и Ermenegildo Zegna. Но по един или друг начин, този литовски град, въпреки неговите скорошни промени, често създава усещането за стар град, пълен с живот.

Литва за много хора може да е позната като просто един отговор от кръстословицата, но тя е една от многото страни, които се завърнаха към живот след рухването на комунизма. И като своите балтийски роднини Латвия и Естония, тя е обърнала своите поглед и амбиции на запад и е загърбила Москва. Във Вилнюс ще откриете безгрижна, трогателна и по-малко скъпа алтернатива на Париж или Прага.

 


Ресторантите и музеите се разпростират в този град от 550 000 жители. В него има добре установени хотелски вериги, без да се споменават модните бутикови хотели. Ramada и Novotell са отворили врати в центъра на града, а Kempinski се очаква скоро да бъде открит. Le Meridien, скъп хотел и център за конференции в предградията на града, има дори голф-училище. В много хотели са достъпни Wi-Fi и други високи технологии.

На улиците е лесно забележимо, че младите хора, които имат малки или никакви спомени от съветското господство, възприемат западно-европейските нрави и затова съществуват всички тези модни магазини. Английският език е заменил руския като втори език за обществения живот, след литовския. На всякакъв език обаче хората са гостоприемни.

В стария град не е трудно да се загубите сред улиците и можете да бъдете благодарни, че сте се залутали там, особено, когато попаднете на места като църквата „Света Анна“ - както ще се убедите - любопитна и завладяваща готическа сграда. Фасадата е направена от непокрити тухли с много форми, сякаш някой ги е направил от лего-конструктор.

Навсякъде във Вилнюс нощният живот е буен и непретенциозен. В D.J. бар в Стария град, наречен Tipo Zoro, хората са жизнерадостни и са нетърпеливи да започнат разговори с чужденци. Като самата страната, хранителната култура е процъфтяла. Във Вилнюс можете да опитате всичко - от гръцка кухня до китайска.

Сцената на съвременно изкуство също е процъфтяла. Градът наскоро откри център за авангардни визуални изкуства наречен на литовския-американски кинодеец Йонас Мекас, спътник на Анди Уорхол и Алън Гинсбърг. Списъкът на частните галерии нараства всеки месец, възползвайки се от здравата икономика и богатата художествена история.

Една от забележителностите на града е готическа сграда от ХV век, намираща се на градския площад, и която е дом на уважавания литовски художник Kazys Varnelis. Сградата е също така и музей. В него има старинни книги и карти на Източна Европа, ренесансово обзавеждане, илюстрации, рисунки и скулптури.

Художникът има собствени творби, в които използва често геометрични мотиви, за да създаде оптическа измама. Те понякога са описани като модернистична интерпретация на литовското народно изкуство. Като някои от неговите съотечественици, 90-годишният Varnelis е бил в изгнание в САЩ след Втората световна война и се завръща в Литва през 90-те години на миналия век.

Ако Varnelis символизира съживяването тук, фрагменти от печалното минало на страната все още съществуват. При Националния музей мрачен експонат описва заточването на литовците до сибирския Гулаг и другите репресивни мерки, осъществени от Сталин и неговите наследници след като Москва завладява и превръща независима Литва във васална Съветска република.

Не далече е Музеят на жертвите на геноцида, известен като музея на K. G. B. Той се намира в бивш затвор, където съветската тайна полиция е затворила измъчени и убити литовски националисти, дисиденти и други. Клетките са непокътнати и можете да се разхождате вътре.

В малко зелено бунгало на страна от магистралата можете да разгледате карти и снимки на двете гета, където евреите са били задържани. В някои места това, което прилича сега на огромни врати, някога е било покрито с бодлива тел.

Ако вървите по павирания път, ще стигнете до музея Higher Castle. Конструиран през ХІІІ век, замъкът предлага прекрасни гледки на града от неговия открит покрив, както и експонати от средновековното въоръжение. (Ако не искате да ходите пеш нагоре по хълма, можете да се возите на лифт).

Друг път може да ви отведе до Портите на зората - крепостна стена, която блокира тесен път. Една част от оригиналните укрепления на града по-късно са били превърнати в малък параклис. На катедралния площад, на който се намира основната катедрала на града, която има няколко параклиса и камбанарии, е друга забележителна атракция.

Всъщност, старият град има съблазнителна смесица на архитектура - от готическа до нео-класическа. Местните жители казват, че Вилнюс има един от най-големите асортименти от барокови сгради в света. Какъвто и да е стилът обаче, мястото със сигурност е хубаво и си заслужава да бъде посетено без значение дали ще обикаляте с водач или ще се лутате из тесните улички.
 

0.0995