© World Guide ®

 

© World Guide ®
Интересно
Открий България
Вдъхновяващ свят
Дестинации
Връзки



Интересно / Дестинации

Вземи в gLOG
16 Октомври 12, 13:45 / Автор: Bulgarian Post
Краков е най-предпочитаният град в Полша
Вторият по големина град в Полша – Краков, има 13-вековна история. В него можете да откриете най-големия европейски пазар и множество исторически сгради, дворци и катедрали с техните великолепни интериори. Краков привлича и над 100 000 хиляди студенти, които изпълват града с нова енергия и се радват на дългия нощен живот.
   

    Ако отидете в Краков - кампактен град със 760 000 жители в южна Полша, и очаквате да попаднете в разгара на мъжки партита или да видите как възрастни полски мъже пият водка във влажни барове, ще бъдете приятно разочаровани.
   
    Краков е различен. В него са събрани историческата значимост и съвременната енергия на младите европейци. Който отиде там не може да не забележи, че повечето от жените са красиви и модно облечени блондинки, а мъжете са с добре изглеждащи модни прически.
   
    „Има много творческа енергия тук", казва Гарет Ван Рийд, 25-годишен писател от Пенсилвания, който е част от нарастващата общност на емигрантите, която превръща Краков в най-новата бохемска столицата на Източна Европа. „Тук има тонове творци и улични изпълнители. И винаги нещо се случва на Rynek Glowny", допълва той, споменавайки живописния основен площад в града. „Постоянно ще се озадачавате от нещо ново", подчертава Рийд.
   
    Има около 300 балнеоложки комплекси (водни дупки) в Стария град на Краков, много от тях са били през Втората световна война скривалища, за които само местната интелигенция изглежда знае.
   
    Услугите, предлагани от авиокомпаниите в Краков са нараснали драматично през последните години, особено между нискобюджетните компании като Еasyjet, които напоследък са прибавили повече от дузина седмични полета до Краков от градове като Лондон, Белфаст и Нюкасъл.
   
    По-младите пътници имат друга причина да пътуват до втория град на Полша. Бирата Zywiec, обедите и нощувките в хотел са много евтини.
   
    „Краков е избухнал", казва Тим Чейс, 26-годишен музикант и писател, които се преместил в Краков скоро след като завършил колежа Скидмор през 2003 г. „Когато пристигнах в Краков, веднага разбрах, че това е мястото, на което искам да бъда. Краков има невероятно артистична атмосфера", казва той по време на чаша бира.
   
    Удоволствията в Краков не са забранени след падането на нощта. Градът е известен с безспирния си нощен живот.
   
    За разлика от Варшава, която е била до голяма степен разрушена по време на Втората световна война, каменните църкви и крепости на Краков - някои датират от Х век - остават великолепно непокътнати. По-старите поляци говорят още за това как нацистите са окупирали града и са обградили целия Краков с динамит, но са избягали преди да извършат единствената атака.
   
    Като резултат плащадът Rynek Glowny (Главният плащад), който се нарежда между най-големите средновековни площади в Европа, много прилича на начина, по който са правени в Средновековието. Издигайки се от базиликата Св. Мери с двете кули-близнаци и гигантът Cloth Hall, пазарният площад е също така изненадващо не-туристически, дори когато павираното пространство е претъпкано с туристи.
   
    В неделя следобеда можете да видите елегантно облечени майки, които пият чай, възрастни двойки, които гледат открити фотографски изложби, и групи студенти от най-добрите национални университети, включително Ягелонския университет (Ягелонският университет е най-старият в Полша и вторият най-стар в Европа след Болонският. Създаден е през 1364 г.). Студентите в Краков обикновено взимат своите лаптопи и отиват под високата и снабдена с Wi-Fi кула на кметството.
   
    „Центърът на града е за истински хора", каза Марк Брадшоу, 38-годишен емигрант от Зимбабве, който прави Cracow-Life.com, популярен онлайн гид на града. „Ако бяхте във Венеция, всяко място е поето от някакъв голям бизнес. Тук вие откривате студентски места, които не са били изгонени от корпорациите", допълва той.
   
    Същият характер крепи истината за Кажимеж, стар еврейски квартал на югоизток от Стария град,. Тесничкият лабиринт от гъстонаселени улички с криви паважи и олющени фасади, неговите запазени улици привлякоха внимание през 1993 г. за обстановката за филма на Стивън Спилбърг „Списъкът на Шиндлер". В момента Кажимеж е сърцето на културния и музикален живот на Краков.
   
    Докато Кажимеж все още събужда своето еврейско минало, пресметнато е, че по-малко от 200 евреи живеят в целия Краков днес. Нацистите са хванали около 17 000 от неговите жители в близко гето преди да изпратят повечето от тях към Аушвиц и Биркенау, на 65 километра западно в града. Близо седем синагоги продължават да съществуват, но те служат повече като културни атракции, отколкото храмове.
   
    Както с други бивши еврейски райони из Европа, Кажимеж става известен през последните години като алтернативен художествен център на града. След като е западал за десетилетия, неговите нечисти квартири и дървени врати са отворени и бавно са били превърнати в кръчми и лъскави ресторанти с имена като „Скандал" и „Пропаганда".
   
    Краков е горд и непреодолимо римокатолически град, където дори местното летище е на името на Папа Йоан Павел ІІ, който е служил като архиепископ на града преди да стане папа.
   
    Когато вечерта падне над Rynek Glowny , площадът се залива от светла златна светлина, гълъбите се разпръсват от рояци млади весели хора и силната полска електронна музика ехти извън средновековните каменни стени.
   
    В Краков могат да се посетят десетки забележителности от преди 200 до 700 години. През 1999 г. Краков беше избран за Европейски град на културата през. Повечето от забележителностите там са включени и в списъка на ЮНЕСКО за световни паметници на културата.
    В града можете да видите десетки музеи, Гробищния парк Раковицки, големите и красиви Катедрали, бреговете на река Висла; Флорианската порта, Кралския замък Вавел, който се намира на Висла, Мариацката църква (където на всеки кръгъл час тромпетист изсвирва Хейнал - сигнал произхождащ от войната между Полша и Швеция, който е предупреждавал за шведското нашествие) и още много, много други забележителности.
   

0.1199