© World Guide ®

 

© World Guide ®
Интересно
Открий България
Вдъхновяващ свят
Дестинации
Връзки



Интересно / Дестинации

16 Октомври 12, 13:46 / Автор: Bulgarian Post
Старият португалски град Авейро добива нов вид
Старият риболовен град Авейро в Португалия започва да се съживява и да излъчва положителна енергия, благодарение на младите хора в него. Студентите в местния университет допринасят за привлекателността и динамичността на Авейро. В града дори можете да си наемете велосипед безплатно.
   
    Авейро е изненадващо космополитен риболовен град на север от португалския Rota da Luz (Път от светлина). В слънчевите следобеди каналите са запълнени с много рибари, а по време на обяд се изпразват от рибари и туристи; наблизо, магазинерите затворят за следобедна дрямка.
   

    37-годишният Габриел Виейра е собственик на деликатесен магазин Doce Pimenta (Сладък пипер). Той държи отворен своя магазин половин час по-дълго от нормалното, за да могат купувачите да разглеждат неговата колекция от подправки и храни от Бразилия, Италия, Франция и Португалия. Само преди няколко години идеята за магазин с деликатесна храна в неговото градче щеше да предизвика смях. Но по онова време Авейро не е било провинциално градче, което е сега.
   
    „Аз учих тук преди 10 години“, каза Виейра, който е от Опорто. „Университетът е привлякъл много хора. Десет години по-рано, ако се разхождате из Авейро в неделя, нямаше да видите нито един човек – всички бяха на църква. Сега това не е вече така“, допълва той.
   
    Големият университет на Авейро (около 12 000 студенти) е създаден през 1973 г. Той е изучил поколения, но студентите са започнали да напускат селището. Други са се завърнали след като са били в чужбина. И бавно, но постоянно, те са променили градчето.
   
    „Аз се завърнах след пет години“, казва Йоана Лима на 32 години, моден дизайнер, която има собствен бутик. „Живях в Барселона, но исках по-малко място, където наистина да мога да разбера хората по по-дълбок начин“, казва тя.
   
    Има млада и вибрираща енергия в улиците и каналите на градза. Студентите се смеят и флиртуват. Възрастни жени стоят по терасите, подпрени на желязно изделие от ХVІІІ век, и гледат объркано.
   
    „Аз живея в центъра на града“, каза Виейра, сочейки на карта към улица в стария пешеходен район на града. „Мога да ходя навсякъде. И дори извън Авейро има страхотни места за каране на велосипед. Там вие можете да видите чапли и чайки и дива природа. Просто си показвате личните документи и можете да карате колело безплатно“, допълва той.
   
    Виейра има предвид Bicicleta de Utilização Gratuita de Aveiro, пет-годишен проект на града за безплатно ползване на колело под наем. Идеята е била учудващо успешна – сега има зелени и бели велосипеди навсякъде.
   
    Педро Сена, 26-годишен студент от Cape Verde, който учи за научна степен по физика и инженерство, каза, че има стабилен поток на велосипедисти - местни жители, туристи, деца, възрастни.
   
    Авейро е чудесно място за учене и живеене, казва Сена, който като много други се отправя надолу към пазара за риба Mercado do Peixe през нощта. Там тълпи запълват баровете, които ограждат пазарния площад и улиците около тях. Някои отиват на по-евтини, но модни места като Clandestino, където има chill-out музика. Ресторанти като O Telheiro и O Batel предлагат морска храна.
   
    Mercado do Peixe е първото интересно нещо, което можете да видите сутрин. Тогава рибари и жени пристигат и разстилат техните стоки. Пазарът е отворил първо през 1904 г.; шест години по-рано, неговата оригинална сграда беше разрушена и беше заменена с по-светла, по-въздушна, по-чиста и по-открита. „Старата сграда имаше древни каменни корита за рибата“, каза замислено продавачката на риба Карла Мандарио.
   
    Около Mercado do Peixe, който е направен от стъкло, така, че можете да видите през него керемидените къщи, които са по протежението на каналите, ресторантите около него се съживяват.
   
    Но все още има много традиция в Авейро – неговият музей например, който се разполага в бивш доминикански манастир и в момента се реставрира. Посетителите могат да видят великолепната църква на Исус с нейните позлатени барокови резби и розовия мраморен гроб на Света Джоан, принцесата, която е станала монахиня.

0.0939