© World Guide ®

 

© World Guide ®
Интересно
Открий България
Вдъхновяващ свят
Дестинации
Връзки



Интересно / Дестинации

16 Октомври 12, 14:12 / Автор: Радослав Райков
"Черибанк Гардънс" или градината на пирените
Отдавна изразът "английско чувство за хумор" е станал нарицателен за нещо странно, чудато, особено, необикновено – за нетипичен хумор, разбираем само за жителите на Острова. Така е и с английските градини. Англичаните отглеждат чудати растения, възхищават се на странни видове и организират цели дружества и клубове на "Приятелите на...".
   

    "Черибанк Гардънс" е най-голямата градина във Великобритания, посветена на... пирените. Създадена от специалисти-ботаници, за да задоволи както градинарите, така и обикновените посетители, "непосветени" в "чудния свят на пирените", в нея растат и се отглеждат 50 000 растения от над 900 вида от цял свят. Сбирката от пирени на Бел е разположена в разкошна градина от 6 акра. В нея човек може да се потопи и отпусне, заедно с тръбните камбанки, изкуствените водопади и вирът за развъждане на пъстърва.
   
    По-урбанизирана среда предлага кафенето-тераса, където може да поглезите небцето си с прясно изпечените тестени сладки, приготвени по стари домашни рецепти или да дегустира редките видове малцово уиски, предлагано в уиски-магазина. На излизане задължително се поровете на воля в сувенирния магазин, който предлага всякакви сортове семена /естествено 2/3 са на различни видове пирени/, книги /2/3 от които са за отглеждането на пирени/ и ръчно изработени сувенири от най-различни растения /2/3 от които..../.
   
    Идеята се ражда още в далечната 1987 г., три години след като "Черибанк Гардънс" отваря врати. Пренасянето и засаждането на пирените започва през март 1988 г, когато са засадени около 6000 растения от 100 разновидности. За няколко години видовете набъбват на 650. През 1991 г. са добавени последните 150 сорта.
   
    Сбирката на Бел е най-голямата колекция от пирени в Обединеното кралство, а вероятно и в света.
   
    Дружеството за популяризиране и опазване на гаригите във Великобритания посреща ентусиазирано и сърдечно всеки, прекрачил прага на "Черибанк Гардънс". Не дай си боже да зададете на някой от членовете на дружеството въпрос, свързан с пирените. Отговорът трае поне половин час, а разходката пропада в небитието.
   
    Създадено през 1963 г. за да промотира пирените и интереса към тези растения, днес дружеството има клонове в Европа, Азия, Африка, Северна и Южна Америка, Австралия. Като всяко английско сдружение, то работи съвестно и всяка година издава годишник, както и три бюлетина с новини за най-запалените си членове, който включва и списък на събитията, организирани от дружеството. То подготвя организирани посещения на други градини с пирени във Великобритания или извън Острова, ежемесечни събирания с докладчици и свободни дискусии, както и безплатни съвети към желаещите да отглеждат пирени и решение на проблемите, с които се сблъскват. Дружеството разполага и с една от най-богатите библиотеки с книги, посветени на пирените и тяхното отглеждане.
   
    Ето и някои от съвети, които дават специалистите в "Черибанк Гардънс":
   
    Пирените може да се отглеждат във всички климатични пояси, защото не са капризни. Дори и най-малкият къс земя е в състояние да приюти няколко различни вида. Ако пък разполагате само с балкон, 2-3 сандъчета ще са ви достатъчни. Освен това растат върху всякаква почва. Вярно е, че повечето предпочитат киселинната почва, но някои видове се чувстват добре и върху алкални почви, включително и през зимата.
   
    Шотландската гарига е един от многото символи на страната, който води началото си от покритите с пирени шотландски хълмове, където той расте в изобилие. Днес са добити много нови, несъществуващи в природата разновидности, както по цвят, така и по способности да оцеляват дори при още по-неблагоприятна среда. Прекрасно изградените композиции от пирени преливат в най-разнообразни цветове и се открояват на фона на еднообразната, подстригана английска морава.
   
    "Черибанк Гардънс" е близо до Пърт и може да не е сред задължителните спирки при посещението ви в Северна Шотландия, но е доказателство как и най-невзрачното може да се превърне в привлекателно за туристите място - "Черибанк Гардънс" се гордее с половин милион туристи на година.
   

0.0999