© World Guide ®

 

© World Guide ®
Интересно
Открий България
Вдъхновяващ свят
Дестинации
Връзки



Интересно / Дестинации

16 Октомври 12, 14:18 / Автор: Bulgarian Post
Кападокия: лунен пейзаж, направен от природата и човека
Намираща се в средата на Турция и приличаща на лунен пейзаж, Кападокия е дом на странни полета с подобни на мравуняк конуси, отсечени от камъни църкви и подземни градове, където християните са се криели някога от римляни и мюсюлмани. Това е забележителна гледка и привлича туристите от векове.
   


    Област, която по традиция привлича туристи, тръгнали на поход и които имат склонност към археологията, Кападокия сега се развива и притегля както по-млади, така и по-опитни посетители. Като доказателство, през април областта приветства своя първи истински проектиран хотел - Serinn House, който беше построен и издълбан на мястото с мек камък - също като подземните параклиси, които са били създадени векове по-рано.
   
    Разположен близо до песъчливо жълти урви в градчето Ургуп, Serinn House има пет стаи за гости, проектирани от архитекта на Истанбул Рифат Ергор, за да смесят естествените форми на пещерите със съвременните детайли. В най-големия апартамент (единствената хотелска стая, която не е пещера) черен полилей на холандската дизайнерска фирма Moooi виси над леглото, червено кресло от Ron Arad се разполага в единия край на стаята. Друга по-малка пещерна стая също изглежда чудесно - с пъстра черга от Хабитат, светло син стол, пластмасови шкафчета и безжичен Интернет.
   
    Няма някакви плоскоекранни телевизори, но това няма значение. Има далеч по-приятни неща, които да се правят, като закуска на спокойната тераса, където всяка сутрин прясно печено се сервира с купи пълни с череши, кайсии, кисело мляко, сирена, домати, консервирана шунка и мюсли.
   
    Трябват ви поне три дни да се скитате през прашните, древни села, разпръснати из Кападокия и да проучите фантастичната панорама на извисяващите се сталагмити, които се простират през 80 квадратни километра на изпечени от слънцето хълмове и долини.
   


    Можете да отидете до Pigeon Valley (Долината на гълъбите) близо до селото Учисар, наречено така заради хилядите къщи на гълъбите, които са издълбани в скалите. Това е сюрреалистична гледка: изключително фалически пейзаж, все едно направен от художника Салвадор Дали.
   
    Островърхите образувания са резултат на вулканични изригвания, които са се случили милиони години по-рано. Много векове вятър, дъжд и други природни сили са действали, докато вулканичната скала се превърне в туфа - мек камък (шуплеста варовита скала). Много от тези конуси, известни като вълшебни комини, притежават пещери и лабиринти.
   
    По-рано от ІІІ век тези комини са станали място за криене за ранните християни, които са били преследвани от римляните, а по-късно и от нападението на мюсюлманите. Те копаели дълбоко в скалата, издълбавайки подземни градове, които достигали осем етажа под земята, както и хиляди пещерни параклиси и манастирски килии. Третият и четвъртият етаж обикновено са били използвани като кухни.
   
    Преди 20 години повечето от пещерните жилища са били празни - изоставени заради по-съвременните домове от бетон. В последните няколко години обаче богати турци и чужденци са започнали да ги превръщат във втори домове, а в някои случаи и в бутикови хотели като Cappadocia Cave Suites и наскоро отворилия Anatolia Houses.
   
    Кападокия стана също така известна като чудесно място за управляване на балон с горещ въздух. В някоя сутрин е възможно да видите поне 20 балона в небето.
   
    Кайли Киднер, британска емигрантка, която притежава Kapadokya Balloons с нейния съпруг Ларс-Ерик Мур, казва, че това е комбинацията на удивителни пейзажи, последователни температури и дълъг сезон, които правят Кападокия идеална дестинация за летене с балон. „Има също така и честни любезни хора, които идват тук, висококачествени културни туристи и търсачи на приключения", прибавя тя.
   
    Докато туризмът преуспява, поне една традиция си отива: плетенето на черги. „Аз му давам още 10 години", казва Хасан Калчи, чието семейство е продавало ръчно направени турски килими на три поколения. Интересно, това не е туризъм, който разрушава занаята, а социален прогрес. „Сега, когато е задължително всички момичета да посещават училище, има много малко жени, които са склонни да останат вкъщи и да плетат килими", допълва той.
   
    Също като другите предприемачи в района, г-н Калчи се е разпрострял в луксозния туризъм, отваряйки Anatolian Houses в градчето Гореме през май 2006 г. „Бъдещето на икономическия успех на Кападокия е в по-високите стандарти и опитните туристи", казва г-н Калчи.

0.0969